S-a nascut Antonio Banderas, cantaret si actor spaniol

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Antonio Banderas, cantaret si actor spaniol

S-a nascut Antonio Banderas, cantaret si actor spaniol
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
José Antonio Domínguez Banderas (n 10 august 1960), cunoscut mai de graba ca Antonio Banderas, este un actor de film si cantaret spaniol, care a jucat in filme foarte cunoscute precum Assassins,Evita, Interviu cu un vampir, Mariachi sequels, Philadelphia, Masca lui Zorro si seria Shrek.

Cariera sa de actor a inceput la varsta de 19 ani, pe cand lucra intr-un mic teatru din perioada Movida. A castigat notorietate printr-o serie de filme al caror regizor a fost Pedro Almodóvar, intre anii 1982 si 1990. Printre acestea se numara Laberinto de pasiones (1982), Matador (1986), La ley del deseo (1987), Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988), si ¡Átame! (1989). Rolul prin care a devenit celebru este insa personajul "Ricky" din ¡Átame! (cu numele englezesc : Tie Me Up! Tie Me Down!), care a avut un mic succes si in Statele Unite.

S-a mutat mai apoi in Statele Unite si apare din ce in ce mai des in pelicule americane; printre rolurile de inceput fiind rolul din filmul The Mambo Kings (1992), precum si rolul secundar din pelicula castigatoare de premiu Oscar, Philadelphia (1993). A aparut mai apoi si in filme de prima importanta la Hollywood precum rolul principal al peliculei din 1995, regizata de Robert Rodriguez, Desperado. In 1996, a jucat alaturi de Madonna in Evita, o adaptare a muzical-ului de Andrew Lloyd Webber si Tim Rice, in care joaca rolul naratorului, Che, un rol jucat pe Broadway de Mandy Patinkin. A primit si aprecierile criticilor pentru rolul din principal Zorro din Masca lui Zorro (1998), fiind primul actor spaniol care sa il incarneze pe Zorro in 80 de ani de la crearea personajului Zorro. Mai tarziu isi va reinterpreta acelasi rol in Legenda lui Zorro (2005), desi nu a s-a bucurat de acelasi succes ca originalul.

Banderas a colaborat frecvent cu regizorul peliculei Desperado, Rodriguez, care l-a recrutat si in trilogia Spy Kids si ultimul film din trilogia "Mariachi" (in care joaca alaturi de Johnny Depp), Once Upon A Time In Mexico. Singurul film regizat de Banderas este filmul care nu s-a bucurat de prea mult succes Crazy in Alabama (1999), in care joaca sotia sa Melanie Griffith.

In 2003, Banderas s-a reintors la genul muzical, aparand in rolul principal din spectacolul Nine de pe Broadway, care avea la baza filmul 8½, rol ce fusese interpretat de catre Raul Julia. Cu aceasta interpretare Banderas a castigat premiile Outer Critics Circle si Drama Desk, si a fost nominalizat pentru Tony Award pentru cel mai bun actor intr-un musical.

Interpretarea vocala a personajului Motanul Incaltat din Shrek 2 si Shrek al treilea l-a facut cunoscut in circuitul rolurilor pentru filme de familie. In 2006, a jucat in Take the Lead, un film despre liceeni in care interpreteaza rolul unui instructor de dans. Tot in acel, pe 14 octombrie, an a primit si premiul "Gabi" al L.A. Latino International Film Festival pentru intreaga cariera.

Filmografie
Puss in Boots: The Story of an Ogre Killer (2011) (TBA) ca Motanul Incaltat (voce)
Shrek 4 (asteptat in 2010) - Motanul Incaltat (voce)
The Code as TBA
My Mom's New Boyfriend (2008) as Tommy
Memoirs of Hadrian (2007) (in talks) as Hadrian
Shrek al treilea (2007) drept Motanul Incaltat (voce)
Bordertown (2007) as Diaz
Take the Lead (2006) as Pierre Dulaine
The Legend of Zorro (2005) as Don Alejandro de la Vega/Zorro
Shrek 2 (2004) - Motanul Incaltat (voce)
Far Far Away Idol (2004) as Puss In Boots (voce)
Imagining Argentina (2003) as Carlos Rueda
And Starring Pancho Villa as Himself (2003) (TV) as Pancho Villa
Once Upon a Time in Mexico (2003) as El Mariachi
Spy Kids 3-D: Game Over (2003) as Gregorio Cortez
Ballistic: Ecks vs. Sever (2002) as Agent Jeremiah Ecks
Frida (2002) as David Alfaro Siqueiros
Spy Kids 2: Island of Lost Dreams (2002) as Gregorio Cortez
Femme Fatale (2002) as Nicolas Bardo
Original Sin (2001) as Luis Vargas
Spy Kids (2001) as Gregorio Cortez
The Body (2001) as Father Matt Gutierrez
Play It to the Bone (1999) as Cesar Dominguez
The White River Kid (1999) as Morales Pittman
The 13th Warrior (1999) as Ahmed Ibn Fahdlan Ibn Al Abbas Ibn Rashid Ibn Hamad
Masca lui Zorro (1998) as Alejandro Murrieta/Zorro
Evita (1996) as Che Guevara
Toooo Much (1995) as Art Dodge
Never Talk to Strangers (1995) as Tony Ramirez
Assassins (1995) as Miguel Bain
Four Rooms (1995) as Man (segment "The Misbehavers")
Desperado (1995) as El Mariachi
Miami Rhapsody (1995) as Antonio
Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994) as Armand
Of Love and Shadows (1994) as Francisco
Philadelphia (1993) as Miguel Alvarez
The House of the Spirits (1993) as Pedro Tercero García
¡Dispara! (1993) as Marcos
Il Giovane Mussolini (1993) (TV) as Benito Mussolini
The Mambo Kings (1992) as Nestor Castillo
Mujer bajo la lluvia, Una (1992) as Miguel
Terra Nova (1991) as Antonio
Contra el viento (1990) as Juan
¡Átame! (1990) as Ricky
La otra historia de Rosendo Juárez (1990) (TV) as Rosendo Juárez
Acto, El (1989) as Carlos
Blanca Paloma, La (1989) ca Mario
Si te dicen que caí (1989) ca Marcos
Bajarse al moro (1989) as Alberto
Baton rouge (1988) as Antonio
El placer de matar (1988) as Luis
Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) ca Carlos
La Mujer de tu vida: La mujer feliz (1988) (TV) ca Antonio
Así como habían sido (1987) ca Damián
La ley del deseo (1987) ca Antonio Benítez
Delirios de amor (1986)
27 horas (1986) ca Rafa
Puzzle (1986)
Matador (1986) ca Ángel
Caso cerrado (1985) ca Preso
La corte de Faraón (1985) ca Fray José
Réquiem por un campesino español (1985) ca Paco
Los zancos (1984) ca Alberto
Fragmentos de interior (1984) TV Series as Joaquín
El señor Galíndez (1984) as Eduardo
El caso Almería (1984)
Y del seguro... líbranos Señor! (1983)
Laberinto de pasiones (1982) ca Sadec
Pestañas postizas (1982) ca Antonio Juan

Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter





S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

© 2007-2011 News20.ro --