S-a nascut August Treboniu Laurian, om de cultura marcant al secolului al XIX-lea, istoric si om politic

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut August Treboniu Laurian, om de cultura marcant al secolului al XIX-lea, istoric si om politic

S-a nascut August Treboniu Laurian, om de cultura marcant al secolului al XIX-lea, istoric si om politic
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
August Treboniu Laurian (pe numele real Augustin Trifan, n. 17 iulie 1810, satul Fofeldea, comuna Nocrich, judetul Sibiu, d. 25 februarie 1881, Bucuresti), filolog, istoric, publicist si om politic, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre membrii fondatori ai Academiei Romane (2 iunie 1867), secretar general si presedinte al Societatii Academice Romane si presedinte al Sectiunii Literare (1867 - 1876).

S-a ocupat si cu studii filologice ca profesor 1842-1848 la Sf. Sava apoi la Universitatea din Bucuresti. Tot aici il intalneste pe Nicolae Balcescu, impreuna cu care scoate in 1845 prima revista de istorie romaneasca, numita "Magazin istoric pentru Dacia", care se adresa romanilor din toate cele trei principate. Articolele acestei reviste promoveaza un punct de vedere nationalist privind vechimea, continuitatea si unitatea romanilor din Transilvania, Moldova si Muntenia. In aceeasi perioada se inscrie in Fratia, in 1843.

August Treboniu Laurian a fost un participant activ al Revolutiei de la 1848 din Ardeal. La indrumarea lui Nicolae Balcescu s-a intors in Transilvania si a contribuit la organizarea miscarii revolutionare, ca mobilizator si conducator.ae), in care se incearca sa refaca din imaginatie limba romana cam din sec. al. XIII-lea. El a pornit de la ideea falsa ca menirea gramaticii e de a indrepta limba si de a indeparta cuvintele, ce nu par corecte. Limba astfel creata era artificiala.

Intre 1871 si 1876, in colaborare cu Ioan C. Massim, profesor la Sf. Sava, a publicat "Dictionarul limbii romane", in doua volume 1871-1875 in care, incercand sa purifice limba de elementele nelatine, a facut ca aceasta sa semene doar vag cu limba romana autentica. Autorii dictionarului isi descriu lucrarea astfel (in ortografia folosita de ei insisi): "Glossariu care coprinde vorbele d'in limb'a romana straine prin originea sau form'a loru, cumu si celle de origine indouiosa. Dupo insarcinarea data de Societatea academica romana". Partea I, doua volume mari de 1864 pagini, cuprinde numai cuuvinte de origine latina, cele mai multe neintrate in limba romana. Partea a II-a, e un glosar de 584 pagini, unde se afla cuvintele de origine indoielnica sau straina care, desi indispensabile comunicarii, sunt propuse sa fie eliminate. Ortografia e etimologica. Limba romana e de nerecunoscut in acest dictionar!
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
2007-2011 News20.ro --