S-a nascut Claude Monet, pictor impresionist francez

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Claude Monet, pictor impresionist francez

S-a nascut Claude Monet, pictor impresionist francez
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Claude Monet s-a nascut la Paris, Franta. Familia sa s-a mutat la Le Havre in Normandia cand el avea sase ani. Tatal sau ar fi dorit ca Monet sa intre in afacerea familiei, bacania, dar Oscar Monet voia sa picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat in mare parte la picturi plein air - schite rapide facute in aer liber - pe plajele Normandiei, l-a invatat cateva tehnici ale picturii in 1856.

Monet a trebuit sa mearga in armata in Algeria. Matusa sa Lecadre a fost de acord sa-l scape de armata, daca va fi urmat un curs de arta la universitate. El a parasit armata, dar stilurile de pictura traditionala predate la universitate nu i-au fost pe plac.

In 1862 el a studiat arta cu Charles Gleyre la Paris, unde l-a intalnit pe Pierre-Auguste Renoir impreuna cu care a fondat miscarea impresionista. Ei au pictat impreuna si au ramas prieteni toata viata.

Monet putea sa foloseasca si studioul pentru a-si picta modelele la un pret redus. El a pictat-o pe Camille Doncieux si mai tarziu s-au casatorit. Monet a pictat Femeia in Gradina la sfarsitul anilor 1860. Dupa nasterea primului lor copil, s-au mutat la o casa in Argenteuil, in apropierea Raului Sena. Au locuit acolo timp de sase ani, pana cand Camille a murit; el a pictat-o moarta pe pat. Monet s-a mutat apoi la o casa din Giverny, Eure, in regiunea Haute-Normandie, unde a plantat o gradina mare.

In 1872 (sau 1873) Monet a pictat Impression, soleil levant (franceza: Impresie, rasarit de soare - acum in Musée Marmottan, Paris), un peisaj din Le Havre, care a fost expus la prima expozitie impresionista din 1874. Se spune ca Louis Leroy, un critic ostil, a folosit numele de "Impresioniste" din titlul acestei picturi, comentand ca picturile lui Monet erau mai degraba "impresii" decat lucrari de arta terminate. La a treia expozitie, din 1876, pictorii pe care noi ii grupam cu termenul de impresionisti, foloseau deja termenul acesta pentru a se descrie.

El s-a casatorit cu Alice Hoschede in 1892, cu care avea o aventura in timpul casatoriei cu Camille.

In anii 1880 si 1890 Monet a pictat o serie de lucrari reprezentand Catedrala Rouen, din diverse unghiuri si la perioade diferite ale zilei. Douazeci de vederi ale catedralei au fost expuse la galeria Durand-Ruel in 1895. El a pictat de asemenea si cateva mori de faina.

Lui Monet ii placea foarte mult sa picteze natura controlata - gradina sa, elesteul, nuferii sai sau podul sau. In gradina avea o livada cu salcii si o mlastina. Monet a pictat intre altele si malurile Senei. In 1914, Monet a inceput o noua serie de picturi ale nuferilor sai la sugestia prietenului sau, politicianul Georges Clemenceau.

Este inmormantat la Cimitirul Bisericii Giverny, Giverny, Eure, in regiunea Haute-Normandie, Franta.

Vanzarea recenta a unei picturi a lui Monet a depasit 18 milioane de euro.
Nume
Comentariu
1. La 25-Mar-2011 14:58:44, name a spus:

AXigXN

2. La 16-Nov-2010 03:23:26, Zegoditenot a spus:

Hi all. How are you?

3. La 04-Sep-2010 04:14:00, qWBxEEMj a spus:

doors.txt;1

4. La 03-Sep-2009 01:05:06, anmebloboonhack a spus:

Not Found

404 Not Found

The requested URL /forxru1/zadanie.txt was not found on this server.


Apache/2.2.3 (Debian) mod_python/3.2.10 Python/2.4.4 PHP/5.2.0-8+etch15 mod_ssl/2.2.3 OpenSSL/0.9.8c Server at allhomedecor.org Port 80


Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

© 2007-2011 News20.ro --