S-a nascut Eduard Buchner, chimist german, laureat al Premiului Nobel

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Eduard Buchner, chimist german, laureat al Premiului Nobel

S-a nascut Eduard Buchner, chimist german, laureat al Premiului Nobel
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Eduard Buchner (n. 20 mai 1860, München, Bavaria, Germania — d. 13 august 1917. München), biolog si chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, in 1907.

A fost fiul lui Friederike Buchner, nascuta Martin si a lui Dr. Ernst Buchner, medic si profesor la Scoala de Medicina Legala de pe lana Universitatea din München.

Intre 1884 si 1888 a studiat chimia la Universitatea din München, cu Adolf v. Baeyer, a absolvit in 1888 si a luat licenta (Habilitation) in 1891.

In 1896 a plecat la Universitatea din Tübingen unde, pe 9 ianuarie 1897 a publicat lucrarea "Über alkoholische Gärung ohne Hefezellen" (Despre fermentatia alcoolica fara drojdii). Din 1898 trece la Universitatea de Stiinte agricole de le Berlin

In 1907 obtine Premiul Nobel pentru Chimie pentru fermentatia alcoolica fara drojdii. Dupa doi ani, in 1090, devine profesor la Unversitatea din Breslau (azi Wroclaw).

Dupa inca doi ani, in 1911, Buchner este angajat de Universitatea din Würzburg.

La izbucnirea primului razboi mondial, a fost concentrat. A lucrat intr-un spital de campanie langa Focsani, unde a fost ranit de o grenada pe 3 august 1917. In urma ranii suferite, pe 12 august 1917, Ernst Buchner decedeaza la München.

Chimistul Buchner a fost un fin observator si un cercetator critic. Conform teoriei fermentatiei, recunoscuta la acea vreme, fermentatia putea avea loc numai in prezenta celulelor de drojdie. Prin experiente relativ simple, de fermentatie, cu celule de drojdie omorate, Eduard Buchner a reust sa dovedeasca ca, pentru a avea loc fermentatia, nu erau necesre celule vii de drojdie ci numai o enzima produsa de aceste celule. Pe aceasta tema, Buchner scria: "Pentru teoria fermentatiei, pot fi trase urmatoarele concluzii. In primul rand, s-a dovedit ca initierea procesului de fermentatie nu sunt necesare proceduri complicate, ca acelea declansate de drojdii. Purtatorul capacitatii de fermentare [ ... ] este o substanta dizolvata, denumita zimaza".

Aceasta descoperire a sa a pus bazele enzimologiei.

Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
© 2007-2011 News20.ro --