S-a nascut Elena Greculesi, pictorita romanca

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Elena Greculesi, pictorita romanca

S-a nascut Elena Greculesi, pictorita romanca
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Elena Greculesi (n. 21 iunie 1928, Suceava), este o pictorita romanca.

Parintii ei au fost Minodora (nascuta Scobeniuc) si Constantin (functionar in administratia financiara).

Elena Greculesi este pictor, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Urmeaza cursurile Liceului de fete "Doamna Maria" din Suceava. Incepand cu anul 1947 studiaza timp de doi ani filozofia si artele frumoase la Academia de Arte Plastice din Iasi. Aici i-a avut maestri pe Corneliu Baba si Mihai Camarut. In septembrie 1949 primeste o bursa la Academia "Repin" din Sankt-Petersburg, dar revine in tara in decembrie acelasi an, neputandu-se adapta atmosferei opresive de acolo. In urma refuzului de a continua studiile la Sankt-Petersburg, reuseste cu greu, abia dupa 2 ani, sa-si reia cursurile la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti pe care o absolva in 1955 [1] Aici, printre ilustrii sai profesori, lui Camil Ressu ii va pastra o amintire nestearsa. A studiat la clasa Prof. Siegfried Wolfinger care si-a incurajat si protejat studentii de visicitudinele vremurilor. In acelasi an, 1955, debuteaza la Bucuresti unde este prezenta intr-o expozitie de arta plastica. Participa cu regularitate la Saloanele republicane si municipale, la numeroase expozitii personale, colective sau de grup organizate in tara:

1957 - Suceava
1966 - Suceava
1969 - Bucuresti
si in strainatate:

1968 - Paris, Praga, Uppsala
1969 - Tel Aviv, Podgorica (Titograd), Lüdenscheid, Viena, Beirut
1971 - Geneva, Torino, Roma, Varsovia, Düseldorf
1972 - San Marino, Udine
1973 - Ravenna, Amalfi, Palermo, Livorno, Urbino, Moscova, Buenos Aires, Montevideo, Sao Paolo, Lima, Ulan Bator, Tienyin, Beijing, Phenian
1977 - Caracas, Udine, Havana, Florenta, Cagnes-sur-Mer, Moscova, Shanghai, Madrid
1978 - Bulgaria, Iran
1979 - Madrid, Moscova
1982 - Volos (Grecia), Kiev
1984 - Atena
1988 - Iugoslavia, Bulgaria
1992 - Tokyo
1993 - Olanda
1994 - Japonia
In anul 1970 Ministerul de Externe al Italiei ii acorda Bursa "Perugia". Astfel, pe parcursul unui an, are posibilitatea de a studia in mai multe orase italiene.

Efectueaza calatorii de studii si documentare in Austria, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Germania, fosta URSS, Bulgaria, Grecia, Danemarca, Suedia, Franta, Spania, Italia.

Parte din operele artistei (portrete, compozitii, peisaje, flori) au intrat deja in patrimoniul cultural national, parte fac obiectul unor colectii muzeale si particulare. In 1978 a fost aleasa in Biroul Executiv al Uniunii Artistilor Plastici. a fost distinsa cu:

Ordinul Meritul Cultural, cl. IV (1968)
Medalia de Aur la Bienala de sculptura si pictura din Florenta, Premio del Fiorino Bienale Internazionale D'Arte (16 iunie 1971)
Premiul I si Medalia de Aur la a II-a editie a Festivalului National Cantarea Romaniei
Marele Premiu la prima editie a Festivalului Concurs de Arta Plastica "Voronetiana" (1976)
Cetatean de onoare al Municipiului Suceava (2003)
Indemnizatie de merit UAP (2004)
Premiul "Omnia" al Fundatiei Culturale a Bucovinei (2004)
In expunerea de motive pentru acordarea acestui premiu se spune:

"Personalitate plastica viguroasa, cu o vasta opera plina de prospetime, delicatete si lirism, stralucita reprezentanta a spatiului bucovinean in arta plastica", artista "de o generozitate neobisnuita", care "a donat municipiului si judetului Suceava o serie de lucrari constituite intr-un veritabil tezaur, expus in sala de auditii a Bibliotecii Bucovinei "I.G. Sbiera""

In 2002 artista a donat Bibliotecii Bucovinei "I.G. Sbiera" din Suceava 12 lucrari de mare valoare, reprezentative pentru arta sa, care fac obiectul unei expozitii cu caracter permanent.

In 2008 donatia a fost intregita cu inca 3 lucrari: "Bucovineana II", ,,Flori pe gama violet" si ,,Calatori spre uitare".

"Aceasta din urma reprezinta rodul catorva ani de inspiratie, truda, suferinta si bucurie, si, ajunsa aici, la capatul drumului, la Suceava, careia i-a fost sortita de la inceput, a ocupat locul central in cadrul expozitiei." (Elena Greculesi, iunie, 2008)


Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
© 2007-2011 News20.ro --