S-a nascut Ion Petrovici, filosof si memorialist roman

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Ion Petrovici, filosof si memorialist roman

S-a nascut Ion Petrovici, filosof si memorialist roman
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Ion Petrovici (n. 2/14 iunie 1882, Tecuci - d. 17 februarie 1972, Bucuresti) filozof roman, eseist, memorialist, scriitor, orator si om politic, profesor la Universitatea din Iasi, membru al Academiei Romane, fost Ministru al Educatiei Nationale, personalitate de frunte a culturii romane, ilustreaza galeria acelor carturari, oameni de arta, cultura si stiinta, care au adus o contributie de seama la cunoasterea poporului roman, a culturii si civilizatiei sale peste hotare.

Ion Petrovici se naste la 2/14 iunie 1882, la Tecuci, fiu al lui Dimitrie Petrovici si al Ortansei Petrovici, nepoata de sora a poetului junimist Theodor Serbanescu. In anii 1892-1899 face studii medii la Colegiul Sf. Sava din Bucuresti. In toamna lui 1899 se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti, avand printre profesori pe Titu Maiorescu si pe Nicolae Iorga. In aceeasi toamna prezinta Teatrului National din Bucuresti piesa in versuri O sarutare, care, recomandata de I. L. Caragiale, va fi reprezentata la 21 martie 1900. Participa in vara anului 1904, ca membru al unei delagatii de studenti ai Universitatii din Bucuresti, la comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, ce a avut loc la Suceava, in acel timp sub administratie austriaca. In 1904 se licentiaza in Filozofie cu dizertatia O problema de filosofie iar un an mai tarziu, in iunie 1905, Ion Petrovici devine primul Doctor in Filozofie al unei universitati romanesti cu teza Paralelismul psiho-fizic. In anul universitar 1905-1906, timp de doua semestre, frecventeaza cursuri de filozofie la Leipzig, audiindu-i pe Wilhelm Wundt si Hans Volkelt, si la Berlin, unde asculta prelegerile lui Friedrich Paulsen, Wilhelm Dilthey si Alois Riehl. In noiembrie 1906 este numit conferentiar la catedra de filozofie la Universitatea din Iasi iar in 1912 este definitivat ca profesor. In anii 1923-1926 este decan al Facultatii de Litere si Filozofie din Iasi. La sfarsitul lui ianuarie 1932 este invitat la Sorbonna si la "Academia de Stiinte morale si politice" din (Paris), unde prezinta comunicarile La Nationalité en Philosophie si respectiv L'Idée de néant. Stabileste legaturi de colaborare cu André Lalande si Paul Gaultier. La 28 mai 1935 este ales membru al Academiei Romane. In guvernul prezidat de Octavian Goga (1937-1938), Ion Petrovici devine Ministru al Educatiei Nationale; in aceasta calitate creeaza o catedra de filozofie la Universitatea din Cluj pentru Lucian Blaga. In 1941 accepta portofoliul de Ministru al Culturii Nationale in guvernul lui Ion Antonescu.

Cu siguranta, altul ar fi fost destinul postum al operei lui Ion Petrovici, daca dupa 23 august 1944, in plina forta creatoare, la inceputul marilor epurari politice efectuate sub regimul comunist, nu ar fi fost arestat si detinut pana in 1964, cand este eliberat impreuna cu alti detinuti politici, la o varsta la care nimeni nu mai poate reface traseul unei gandiri ce s-a dorit consecventa cu ea insasi.

La 17 februarie 1972, aproape nonagenar, Ion Petrovici, ultimul mare reprezentant al scolii maioresciene din gandirea romaneasca, se stinge din viata la Bucuresti.

In domeniul filozofiei, Ion Petrovici a avut contributii originale prin cercetarile sale de logica privind teoria notiunilor si prin conceptia sa metafizica, ce aseza la un loc credinta si ratiunea. Ion Petrovici a fost, in perioada interbelica, cel mai cunoscut filozof roman in strainatate. Timp de decenii a fost colaboratorul constant al celor mai prestigioase reviste de filozofie din Franta si Germania, fiind invitat, nu de putine ori, sa conduca lucrari ale congreselor internationale.


Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
© 2007-2011 News20.ro --