S-a nascut Ion Vinea, poet, prozator si traducator

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Ion Vinea, poet, prozator si traducator

S-a nascut Ion Vinea, poet, prozator si traducator
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Ion Vinea (* 17 aprilie 1895, Giurgiu - † 6 iulie 1964, Bucuresti), pseudonimul literar al lui Ion Eugen Iovanaki, poet roman in vecinatatea miscarii literare de avangarda.

Dupa absolvirea liceului "Sfantul Sava" din Bucuresti, frecventeaza cursurile Facultatii de Drept, mai intai la Bucuresti, apoi la Iasi, unde isi ia diploma de licenta. Nu a profesat niciodata avocatura. Inca din anii liceului, scoate impreuna cu Tristan Tzara si Marcel Iancu revista Simbol 1912, cu atitudine neta impotriva semanatorismului. In anii 1914-1916 publica versuri apreciate in mod pozitiv de critica. De la inceput Vinea a fost socotit un poet modern. A fi modern la acea data insemna a fi simbolist. Daca poeziile de ucenicie sunt intr-adevar simboliste, productiile urmatoare au o nuanta mai tonica, Vinea fiind refractar oricarei inregimentari. El si-a injghebat propria echipa in jurul revistei Contimporanul, pe care o conduce in anii 1922-1932, revista care devine principala rampa de lansare a scriitorilor modernisti si avangardisti. Contimporanul a mobilizat revolta iconoclasta a tinerimii, lovind in tabu-urile burgheze, in platitudinea distins-academica si in modelele "frumosului" mistificator, incarcat de prejudecati nationaliste si de un ruralism agresiv. Alaturi de colaborarea scriitorilor romani (Barbu Fundoianu, Ilarie Voronca, Ion Barbu s.a.), Vinea a gazduit texte ale autorilor de pe diverse meridiane (Paul Éluard, Philippe Souppault, Robert Musil, Joyce Trake, Kassak Lajos etc.), intretinand o vasta corespondenta cu membrii "comunitatii" avangardiste europene, fapt care ii permite sa pastreze revista mereu in actualitate.

Registrul liric al lui Ion Vinea a fost foarte amplu, de la poezia simbolista eleganta si decorativa sau ironic-patetica, pana la modernismul invecinat cu extremismul avangardistilor, pe care totusi s-a ferit sa-l adopte in practica literara. Capacitatea lui de a trece de la o formula poetica la alta a fost singulara in literatura romana, versurile lui putand aminti de Lucian Blaga dar si de Tudor Arghezi sau Adrian Maniu. Ca si Ilarie Voronca, Ion Vinea este un mare creator de imagini, fara a slabi insa niciodata controlul inteligentei artistice asupra fluxului imagistic. Fata de creatia sa poetica a dovedit nepasare, risipindu-si versurile in paginile diverselor publicatii la care colabora, fara preocuparea de a si le aduna intr-un volum. O va face totusi in anul 1964, cand la 26 iunie se da "bun de tipar" volumului Ora fantanilor de catre Editura pentru Literatura. Ion Vinea, in varsta de 69 de ani, nu isi va vedea insa cartea in vitrinele librariilor. Se stinge din viata cateva zile mai tarziu, in ziua de 6 iulie.

Opere publicate
Poezii, poeme in proza

Descantecul si Flori de lampa, Biblioteca Dimineata, 1925
Paradisul suspinelor, Editura Cultura Nationala, Bucuresti, 1930 (cu 5 gravuri, printre care un portret de Marcel Iancu)
Ora fantanilor, Editura pentru Literatura, Bucuresti, 1964
Poeme, Editura Tineretului, Bucuresti, 1969 (postum)
Ornic nesupus: versuri. (Poezii de duminica), Editura Eus, Chisinau, 1993 (antologie postuma ingrijita de Leo Butnaru)
Proza, publicistica

Lunatecii, roman, Editura pentru Literatura, Bucuresti, 1965 (postum)
Venin de mai, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1971 (postum; roman neterminat)
Publicistica literara, Editura Minerva, Bucuresti, 1977 (postum)
Sageata si arabescul. Articole si pamflete, Editura Minerva, Bucuresti, 1984 (postum)
Opere traduse in alte limbi

Sóhajok paradicsoma (Paradisul suspinelor), Editura Dacia Konyvkiado, Cluj-Napoca, 1974 (traducere in limba maghiara)
Árnyékok malma, Editura Kriterion Konyvkiado, Bucuresti, 1976 (traducere in limba maghiara)
Ora fantanilor = L'heure des fontaines, Editura Minerva, Bucuresti, 1982 (editie bilingva in romana si franceza)
Whisky Palace & alte elegii. Whisky Palace & altre elegie, Editura Bastion, Timisoara, 2008, (editie bilingva romano-italiana,biobibliografie,postfata si antologie critica de Geo Vasile)
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

© 2007-2011 News20.ro --