S-a nascut Ivan Andreevici Krilov, fabulist rus

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Ivan Andreevici Krilov, fabulist rus

S-a nascut Ivan Andreevici Krilov, fabulist rus
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Ivan Andreevici Krilov este cel mai cunoscut fabulist rus. Fabulele sale ridiculizeaza racile morale ale epocii, in versuri libere, intr-o limba populara, presarata cu proverbe si zicatori.

"Cartea intelepciunii poporului" - acesta e numele pe care N.V.Gogol l-a dat operei lui Krilov - creatorul fabulei nationale ruse.

Consacrind genul alegoric al fabulei cu specific national, Krilov a adus un suflu nou, democratic, in literatura rusa, care, la sfirsitul secolului al XVIII-lea si la inceputul celui de al XIX-lea, pasea intr-o noua faza a dezvoltarii sale. Pe tarim literar se dadea o lupta apriga intre tendintele realiste din ce in ce mai puternice si dogmele rigide ale clasicismului. Pe de alta parte, adeptii curentului sentimentalist si ai romantismului pasiv, conservator, capitulau in fata noii orientari, aceea a realismului consecvent si integral. I. A. Krilov a ridicat pe o treapta noua aceste tendinte realiste, iar fabulele sale au constituit, la hotarul a doua secole, un fel de veriga care a unit traditiile cele mai progresiste ale secolului al XVIII-lea, reprezentate indeosebi prin opera lui Radiscev, Fonvizin si Novikov, cu literatura realist critica din secolul al XIX-lea, cu operele lui Griboedov, Puskin, Gogol, Nekrasov si Saltikov-Scedrin.

Dupa comedia satirica "Neispravitul", de Fonvizin, si opera revolutionara a lui Radiscev - "Calatoria de la Petersburg la Moscova" - fabulele lui Krilov, prin zugravirea aspectelor celor mai semnificative din realitatea rusa a acelui timp, ca si prin simplitatea, concizia si precizia limbii in care sunt scrise, au contribuit in cea mai mare masura la dezvoltarea realismului, nu numai in literatura rusa, dar si in literatura universala. Coloritul lor national, caracterul profund popular, umorul fin si usturator, precum si neintrecuta bogatie a limbii fac din ele modele de maiestrie care au servit, decenii de-a rindul, drept sursa de inspiratie marilor maestri ai literaturii satirice, pastrindu-si nestirbite, pina in zilele noastre, prospetimea, valoarea ideologica si artistica. Criticul democrat-revolutionar Bielinski l-a denumit pe Krilov "slava, cinstea si mindria literaturii ruse".

Numele multor personaje din fabulele lui Krilov au devenit substantive comune si au ramas in patrimoniul limbii ruse.


Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

2007-2011 News20.ro --