S-a nascut Ivan Turgheniev, romancier, poet, dramaturg rus

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Ivan Turgheniev, romancier, poet, dramaturg rus

S-a nascut Ivan Turgheniev, romancier, poet, dramaturg rus
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Ivan Turgheniev s-a nascut in orasul Oriol, din Rusia, pe 28 octombrie 1818 ca fiu al lui Serghei Nikolaievici Turgheniev si al Varvararei Petrovna Lutovinova. Tatal sau, fost colonel in Cavaleria Imperiala Rusa, moare cand Sergheievici implineste varsta de 16 ani, lasandu-l pe acesta, impreuna cu fratele sau Nicolai, in grija mamei. Tanarul a avut o copilarie nefericita, datorita severitatii mamei lui, care il batea constant.

Turgheniev studiaza literatura rusa si psihologia la Universitatea din Moscova si mai tarziu (1834-37) la Universitatea din Petersburg. Mai tarziu, intre 1838 si 1841, a studiat istoria si psihologia la Universitatea din Berlin (in particular, cu filozoful german Georg Wilhelm Friedrich Hegel). La 19 ani face o calatorie in Germania. In timp ce se afla pe vapor izbucneste un incendiu si zvonurile ca s-ar fi comportat ca un las s-au raspandit in toata Rusia. Aceasta intamplare l-a marcat profund, devenind mai tarziu tema povestirii sale "Foc pe mare". In perioada 1943-45 a lucrat la Ministerul internelor. Dupa succesul a doua poeme se dedica in totalitate literaturii, ocupatiilor tarii si calatoriilor. Are o relatie cu cantareata de opera Paulina Garcia Viardot, ramanand alaturi de ea si de sotul acesteia pentru tot restul vietii; calatoresc impreuna in Franta intre anii 1845-46 si 1847-50. Desi in tinerete a mai avut o relatie cu o servitoare, in urma acestei legaturi rezultand o fiica nelegitima, Paulinette, Viardot ramane marea si neimplinita dragoste a lui Turgheniev.

In timpul studiilor de la Berlin, Turgheniev se consacra nevoii de occidentalizare a Rusiei.

In 1840 scrie poeme si scurte povestiri sub influenta lui Nicolai Vasilievici Gogol. Devine celebru in 1852 cu ciclul de scurte povestiri Zapiski Okhotnika sau Povestirile unui vanator. Opiniile lui Turgheniev i-au adus acestuia o luna de detentie in St Petersburg si 18 luni de arest la domiciliu.

In 1855 il cunoaste pe Lev Tolstoi, care inca nu publicase nici o opera. Turgheniev, recunoscandu-i geniul literar, scria intr-o scrisoare adresata surorii lui Lev Tolstoi: "Nu exagerez cand spun ca o sa devina un mare scriitor".

In 1857 face o calatorie la Paris, impreuna cu Tolstoi si Nicolai Nekrasov, aratandu-le acestora toate obiectivele turistice. "Turghieniev este plictisitor" scria Tolstoi in jurnalul sau la Dijon. Desi relatiile celor doi mari scriitori au fost destul de tensionate, ei nu au intrerupt niciodata legatura.

Sub influenta critica a lui Vissarion Belinsky, adept al realismului social in literatura, Turgheniev abandoneaza romantismul pentru a aborda stilul realist.

Intre anii 1853-62 scrie o parte din cele mai bune povestiri si nuvele ale sale, RUDIN (1856), DVORIANSKOE GNEDO (1859), NAKANUNE (1860) si OTTSY I DETI (1862).Tema centrala a acestor opere este frumusetea dragostei timpurii, visul pierdut, frustrarea in dragoste, care in parte reflecta neimplinirea dragostei lui pentru Paulina. O alta femeie care l-a influentat considerabil pe Turgheniev a fost mama sa, puternica sa personalitate lasand urme in opera autorului.

In 1862 reactia ostila starnita de opera "Parinti si copii" contribuie la decizia autorului de a parasi Rusia. Acesta isi pierde majoritatea cititorilor; nuvela examinand conflictul dintre generatii. Turgheniev se stabileste in Germania iar mai tarziu, se muta la Londra, unde nuvela "Parinti si copii" inregistreaza un mare succes.

In 1871 se muta la Paris, impreuna cu Viardot, unde va locui pana la sfarsitul vietii. In 1860 devine membru corespondent al Academiei Imperiale de Ştiinta, iar in 1879 doctor in drept civil la Universitatea din Oxford. La Paris, cel mai apropiat prieten a lui Turgheniev a fost scriitorul Gustave Flaubert, acesta impartasindu-i ideile sociale si estetice.

Pe data de 3 septembrie 1883, Turgheniev moare la Bougival in apropiere de Paris; trupul sau a fost mutat in Rusia si inmormantat in Cimitirul Volcov, din Sankt Petersburg.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

2007-2011 News20.ro --