S-a nascut Lev Landau, fizician rus, laureat al Premiului Nobel

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Lev Landau, fizician rus, laureat al Premiului Nobel

S-a nascut Lev Landau, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Lev Davidovici Landau (in limba rusa: Ле́в Дави́дович Ланда́у) (22 ianuarie 1908 Baku– 1 aprilie 1968) a fost un fizician sovietic, care a adus contributii fundamentale in numeroase domenii ale fizicii teoretice. Printre realizarile sale se numara co-descoperirea metodei matricii densitatii in mecanica cuantica, descoperirea teoriei mecanicii cuantice a diamagnetismului, a teoriei superfluiditatii, a teoriei tranzitiei fazei de ordinul doi, a teoriei Ginzburg-Landau a superconductivitatii, explicarea amortizarii Landau in fizica plasmei,a polului Landau in electrodinamica cuantica si teoria celor doi componenti ai neutrinilor. A primit Premiul Nobel pentru Fizica pentru lucrarile sale in domeniul superfluiditatii in 1962.

De la o varsta frageda i-a fost recunoscuta calitatea de copil minune in matematica, desi, mai tarziu, omul de stiinta sovietic isi aducea aminte ca in tinerete nu stralucea la analiza matematica. La 14 ani, (dupa o intarziere de un an, petrecut, la cererea parintilor sai, la Şcoala Medie Economica din Baku), el a fost admis la Universitatea din Baku in 1922, unde a studiat simultan doua specializari: fizico-matematica si chimia. In 1924 s-a transferat la Universitatea din Leningrad, facultatea de fizica, unde si-a sustinut doctoratul in 1927.

In plus fata de realizarile teoretice, Landau a fost fondatorul principal al marii traditii a fizicii teoretice in Uniunea Sovietica, deseori numita "scoala Landau ". Intre 1929 - 1931 a lucrat in strainatate, in Germania, Elvetia, Anglia si in special in Danemarca, sub conducerea lui Niels Bohr.

Intre 1932 - 1937 a fost seful Departamentului Teoretic al Institutului fizico-tehnic din Harkov (Ucraina). A fost seful Departamentului Teoretic al Institutului de probleme fizice din Moscova din 1937 pana in 1962 cand, in urma unui accident rutier, a suferit leziuni care nu s-au vindecat tot restul vietii. Printre studentii sai s-au numarat Alexei Abrikosov, Evgeni Lifsit, Lev Gorkov si Isaak Halatnikov.

Daca in tinerete a fost un comunist fervent, cu trecerea anilor a devenit mult mai reticent fata de ideologia oficiala din URSS, deziluzionat de aplicatiile militare la care a fost nevoit sa conlucreze (este considerat unul dintre parintii bombei nucleare sovietice), dar si de cele cateva luni petrecute in Gulag in anul 1938, ca presupus sef al unei organizatii antistaliniste.

A murit in 1968 in Moscova si este inmormantat in cimitirul Novodevici.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
© 2007-2011 News20.ro --