S-a nascut Lord Byron (George Gordon), poet englez

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Lord Byron (George Gordon), poet englez

S-a nascut Lord Byron (George Gordon), poet englez
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron, s-a nascut in 22 ianuarie 1788 la Londra si a decedat in 19 aprilie 1824 la Mesolongion, Grecia. Este unul dintre cei mai cunoscuti poeti romantici englezi, alaturi de Percy Shelley si John Keats, contemporani ai sai.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt poemele narative Pelerinajul lui Childe Harold si Don Juan. Cel din urma a ramas incomplet din pricina mortii poetului.

Faima Lordului Byron se datoreaza nu numai operei, ci si vietii sale, traita in extravaganta, cu numeroase povesti de dragoste, datorii, despartiri, acuzatii de incest si sodomie. El a fost descris de catre Lady Caroline Lamb ca "un om nebun, rau si periculos pentru al cunoaste". Byron a fost un lider regional al organizatiei revolutionare Carbonari din Italia in revolta lor impotriva Austriei si mai tarziu a calatorit pentru a lupta impotriva turcilor in Razboiul de independenta grecesc, fapt pentru care grecii il considera un erou national. El a murit din cauza febrei in Mesolongion.

Tatal sau, capitanul John "Jack Nebunul" (Mad Jack) Byron, a fost fiul vice amiralului John "Vreme Rea" (Foulweather) Byron. Bunicul sau a fost fratele mai mic al celui de-al V-lea Baron Byron cunoscut ca "Lordul Imoral" (The Wicked Lord), descendent al regelui Edward al III-lea al Angliei.

Mama sa, Catherine Gordon, mostenitoare a familiei Gight din Aberdeenshire, Scotia, fiica a lui George Gordon of Gight, descendent al regelui James I. Acest bunic s-a sinucis in 1779, iar mama lui a fost nevoita sa-si vanda mosiile si titlul nobiliar pentru ai plati datoriile. Byron a fost botezat George Gordon dupa acest bunic al sau.

Fiica sa Ada Lovelace, cunoscuta ca un matematician britanic, a colaborat cu Charles Babbage la realizarea motorului analitic, predecesorul calculatorului modern.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
2007-2011 News20.ro --