S-a nascut Panait Istrati (Gherasim Istrate), scriitor roman

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Panait Istrati (Gherasim Istrate), scriitor roman

S-a nascut Panait Istrati (Gherasim Istrate), scriitor roman
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Panait Istrati s-a nascut in Braila, ca fiu nelegitim al unei spalatorese, Joita Istrate si al unui contrabandist grec.

A copilarit in Baldovinesti, a terminat sase ani de scoala primara, doi fiind nevoit sa-i repete. Ca si Maxim Gorki, scriitorul rus si apoi sovietic cu care a fost comparat adesea, si-a castigat existenta ca ucenic al unui carciumar, al unui brutar si al unui vanzator ambulant. O vreme a fost si carbunar la bordul navelor Serviciului maritim Roman. In acest timp a citit cu aviditate tot ce i-a cazut in mana. Hoinarelile l-au purtat prin diferite orase: Bucuresti, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris si Zürich.

Primele incercari literare dateaza din 1907, cu preponderenta facand publicistica in presa muncitoreasca din Romania, debutul fiindu-i articolul Hotel Regina in revista Romania muncitoare. Intre 1910-1912 isi publica, in aceeasi revista, primele povestiri: Mantuitorul, Calul lui Balan, Familia noastra, 1 Mai. Colaboreaza si la alte ziare: Viata sociala, Dimineata, Adevarul etc. Se apropie de cercurile socialiste.

Traind in saracie, bolnav si singur, a incercat sa se sinucida in 1921 pe cand se ducea la Nisa, dar a fost salvat. I-a scris o scrisoare lui Romain Rolland, scriitor foarte influent in acea epoca; acesta i-a raspuns imediat si povestirea Chira Chiralina a fost publicata in 1923, cu o prefata semnata chiar de Rolland. A publicat romanele: (Ciulinii Baraganului), Les récits d'Adrien Zograffi (Povestile lui Adrian Zograffi).

In 1927 a vizitat Moscova si Kiev (si a asistat chiar la filmarea unui film despre calatoria sa acolo). In 1929 a calatorit din nou in Rusia sovietica si a scris cartea Vers l'autre flamme. (tradusa in limba engleza sub titlul The Confession of a Loser). Antologia respectiva Vers l'autre flamme cuprinde nu doar textul Spovedaniei unui invins a lui Istrati, ci si alte scrieri caci Victor Serge este, de pilda, un alt autor. Dupa ce a publicat cartea, prietenii sai comunisti l-au considerat fascist.

In 1930 se reintoarce definitiv in tara. Aici publica in 1933 eseul L’homme qui n’adhère a rien, in care se contureaza atitudinea sa in privinta independentei. Chintesenta acestui eseu ii atrage vehemente contestari.

A fost tratat de T.B.C. in Franta la Nisa si apoi a revenit la Bucuresti. Izolat, singur si demoralizat, a murit la sanatoriul Filaret.

Prozele si romanele sale descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia sa o cunoasca de aproape, si mirificele tinuturi ale Brailei natale, Delta Dunarii, un amestec de rase si religii, si orasele din Europa prin care a trecut de-a lungul vietii, in cautarea fericirii. Opera lui Panait Istrati, scrisa in limba franceza a fost tradusa in peste 30 de limbi.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

© 2007-2011 News20.ro --