S-a nascut Sabba Stefanescu, geolog si paleontolog roman

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Sabba Stefanescu, geolog si paleontolog roman

S-a nascut Sabba Stefanescu, geolog si paleontolog roman
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Sabba Stefanescu (n. 12 ianuarie 1857, Craiova d. 16 august 1931, Sinaia) a fost un geolog si paleontolog roman, profesor de paleontologie la Universitatea din Bucuresti, membru corespondent al Academiei Romane.

A absolvit liceul din Craiova (1875) si a studiat la Paris, unde a obtinut licenta in stiinte naturale (1879). Din 1881 a fost profesor de stiinte naturale la Scoala Comerciala si la liceul Sf. Sava din Bucuresti, al carui director a devenit in 1893. In acelasi timp a lucrat la prima harta geologica a Romaniei, intocmita in acea perioada de Biroul Geologic condus de Grigoriu Stefanescu. In 1897 a obtinut doctoratul in geologie si paleontologie la Universitatea din Paris. A devenit membru corespondent al Academiei Romane in 1893.

In 1905 este numit titular al unei noi catedre de paleontologie a Universitatii din Bucuresti aparuta in urma diviziunii treptate a catedrei initiale (1864) de geologie, mineralogie si paleontologie, detinuta de Grigoriu Stefanescu, in cele trei ramuri componente. In aceasta calitate, pastrata pana in 1929, una din preocuparile lui Sabba Stefanescu a fost dezvoltarea unui laborator de paleontologie pe langa catedra, pe care l-a inzestrat cu colectia sa proprie si din alte donatii. In 1917 pleaca impreuna cu familia de la Iasi, unde locuise in timpul ocupatiei germane a Bucurestiului, intr-o misiune diplomatica la Paris, trecand prin Rusia si ajungand in Scotia dupa o traversare primejdioasa a Oceanului Inghetat de Nord. Se reintoarce in tara in 1921.

Primele sale cercetari (1882-1886) sunt de geologie, studii preparatoare pentru harta Romaniei. A studiat cu deosebita atentie terenurile tertiare romanesti, ceea ce a facut obiectul mai multor comunicari catre Societatea Geologica a Frantei; dintre acestea, studiul stratigrafic al terenurilor o noutate pentru geologia romana de atunci a constituit subiectul tezei sale de doctorat. Dupa numirea ca profesor, centrul atentiei sale a fost evolutia mastodontilor si elefantilor, asa cum rezulta din resturile fosile din pliocen si pleistocen pe care le-a cercetat in tara si in timpul sederii la Paris.

Era o persoana cu o aura de severitate, intretinuta atat de seriozitatea lui naturala, cat si de statura lui inalta si impozanta. Ca director de scoala, era numit Balaurul totusi, zicea despre el: "ca sunt serios, conced, dar aspru, nu accept". A participat la viata politica, apartinand conducerii partidului conservator.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
2007-2011 News20.ro --