S-a nascut Sofia a Prusiei, regina a Greciei, sotia regelui Constantin I al Greciei

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Sofia a Prusiei, regina a Greciei, sotia regelui Constantin I al Greciei

S-a nascut Sofia a Prusiei, regina a Greciei, sotia regelui Constantin I al Greciei
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Printesa Sofia a Prusiei (Sophie Dorothea Ulrike Alice; 14 iunie 1870 13 ianuarie 1932), a fost sotia regelui Constantin I al Greciei.

Sofia s-a nascut la Potsdam, Prusia in 1870. Tatal ei era Printul mostenitor Frederick al Prusiei iar mama Printesa Victoria a Regatului Unit, primul copil al reginei Victoria. In copilarie, familia i-a spus "Sossy".
Sofia a fost sora lui Wilhelm al II-lea al Germaniei, bunica paterna a reginei Sofia a Spaniei si a lui Constantin al II-lea al Greciei.

La 27 octombrie 1889 Sofia s-a casatorit cu printul mostenitor (mai tarziu rege) Constantin al Greciei la Atena, Grecia. Ei erau verisori de gradul trei prin Paul I al Rusiei. In 1890 cand Sofia a anuntat intentia ei de a renunta la luteranism pentru ortodoxism, sotia fratelui ei Wilhelm al II-lea, Dona i-a spus ca daca va face acest lucru, nu numai ca Wilhelm in calitate de sef al bisericii protestante prusace gaseste acest lucru inacceptabil dar va fi interzisa in Germania iar sufletul ei va ajunge in iad.

Sofia si Constantin au avut sase copii:

George II (20 iulie 1890 - 1 aprilie 1947), casatorit cu Printesa Elisabeta a Romaniei
Alexandru I (1 august 1893 - 25 octombrie 1920) casatorit cu Printesa Aspasia a Greciei si Danemarcei
Elena, regina mama a Romaniei (2 mai 1896 - 28 noiembrie 1982) casatorita cu Carol al II-lea al Romaniei
Paul I al Greciei (14 decembrie 1901 - 6 martie 1964) casatorit cu Printesa Frederika de Hanovra
Printesa Irene, Ducesa de Aosta (13 februarie 1904 - 15 aprilie 1974) casatorita cu Tomislav al II-lea al Croatiei, 4-lea Duce de Aosta
Printesa Ecaterina (4 mai 1913 - 2 octombrie 2007) casatorita cu maiorul Richard Brandram

Sofia a parasit Grecia la 11 iunie 1917 impreuna cu sotul ei (care a abdicat din cauza sentimentelor sale pro-germane) si au plecat in exil in Elvetia insa au fost rechemati sa preia tronul Greciei la scurt timp dupa moartea celui de-al doilea fiu al lor, Alexandru, care a murit de infectie provocata de o muscatura de maimuta. Sotul ei a fost nevoit sa abdice a doua oara dupa infrangerea in razboiul cu Turcia din 1922 si a murit la inceputul anului urmator.

In timpul Primului Razboi Mondial regina Sofia era vazuta in Grecia ca o persoana cu vederi pro-germane puternice deoarece fratele ei era kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei insa, ca si mama ei, Sofia avea profunde sentimente pro-britanice. In ultimii ani ai vietii sale, regina Sofia a fost diagnosticata cu cancer si a murit la Frankfurt, Germania, in 1932.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

2007-2011 News20.ro --