Se inaugureaza Statia Law-Racovita, prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Se inaugureaza Statia Law-Racovita, prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica

Se inaugureaza Statia Law-Racovita, prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Se inaugureaza Statia Law-Racovita, prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica.

Statia Law-Racovita este prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica, numita dupa exploratorul roman Emil Racovita si inaugurata in data de 13 ianuarie 2006 pe amplasamentul unei statii construite in 1989 de Australia si donata Romaniei. Statia se gaseste in regiunea "Printesa Elisabeta", in dealurile Larsermann, la 2 km distanta de o statie chineza, cu care intretine schimburi de experienta.

Demersul exploratorului Teodor Negoita de a inaugura o baza romaneasca in Antarctica a demarat in anul 1997, cand a inceput sa prezinte lucrari la "Tratatul antarctic", la care Romania aderase inca din anul 1971. Nici un roman nu prezentase pana atunci contributii evidentiate prin cercetari. Desi apreciata de cercetatorii polari din celelalte tari, activitatea sa nu a fost recunoscuta ca atare de catre Academia Romana.

Teodor Negoita beneficiaza in anul 2000, de onoarea de a avea cuvantul de deschidere, cu ocazia "Tratatului antarctic" desfasurat la Londra, in fata a 43 de tari. Scopul acestei intalniri a fost elaborarea unui cod de navigatie in Marile Antarcticii, discutiile de fond purtandu-se pe baza lucrarilor prezentate de Romania, SUA si Anglia. Negoita a prezentat studiul "Directii privind transportul maritim Antarctic si protectia mediului".

Cu prilejul intalnirii anuale a Tratatului Antarctic, care s-a desfasurat in orasul Stockholm (Suedia) in iunie 2005, s-a semnat un acord prin care Australia a cedat Fundatiei Antarctice Romane, condusa de Teodor Negoita, una dintre bazele sale de cercetare de pe coasta de est a Antarcticii. Semnarea acestui acord a avut loc in prezenta ambasadorilor celor doua state: Romania si Australia. Astfel, exploratorului roman Teodor Negoita i-au fost recunoscute eforturile de continuare a traditiei incepute de Emil Racovita in urma cu mai bine de un secol.

"Dupa mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racovita in Antarctica. Cea mai mare satisfactie din cariera mea am avut-o cand am preluat baza de la australieni. Am fost atat de emotionat atunci, ca nici nu puteam semna", a marturisit dr. Teodor Negoita.
Cu scopul de a inaugura statta din Antarctica, Teodor Negoita a efectuat cea de-a XIII-a expeditia a sa in regiunile polare, petrecand doua luni si jumatate pe continentul antarctic, intr-o echipa de cercetare alaturi de doua femei, cercetatoare in domeniul biologiei si biochimiei, primele romance in Antarctica. Scopul cercetarii a fost, in afara de preluarea bazei, cel de a preleva probe de sol, sedimente si microorganisme de pe continentul inghetat.

La data de 13 ianuarie 2006, a avut loc inaugurarea primei statii romanesti permanente de cercetare si explorare din Antarctica, Statia Law-Racovita. Baza Romana de Cercetari Antarctice Law-Racovita a fost oferita Romaniei de catre Divizia Antarctica Australiana.

Ca urmare a posibilitatii folosirii acestei baze, costurile anuale ale deplasarii si prezentei unei expeditii romanesti in regiune sunt estimate la circa 20.000 de dolari.

Statiunea este amplasata in regiunea "Printesa Elisabeta", in Dealurile Larsemann din Antarctica de Est, la o distanta apropiata (2 km) de statiile Federatiei Ruse si ale Chinei, ceea ce a permis o cooperare stransa si cu cercetatorii acestor tari, cu care se intretin schimburi de experienta.

Statiunea de cercetare se afla intr-o zona acoperita cu roca, nu cu gheata. Ea ofera numeroase posibilitati de acces pe calota antarctica si pe jos, si cu masini cu senile.

Statiunea Law-Racovita adaposteste prima echipa de cercetatori romani din luna decembrie 2006, odata cu inceputul verii australe. Echipa romaneasca urmeaza sa efectueze cercetari de bioprospectare, ecologice, de prognoza a vremii, de masurare a activitatilor seismice si geomagnetice, de culegere a datelor privind interferentele in radiocomunicatii.

Programul de cercetare intreprins aici cuprinde studii legate de poluare, biochimie, cu aplicatii in biotehnologii din industria farmaceutica si alimentara, hidrologie (studiul lacurilor din zona), studii medicale. Probele recoltate sunt trimise la laboratoare din Romania.

Baza romaneasca de cercetari polare este construita din materiale anticorozive si termoizolante si dispune de un laborator, o statie radio, cinci spatii de dormit si un depozit pentru combustibili.

Spre deosebire de proiecte similare ale unor state europene, proiecte care sunt finantate de statul respectiv, Statia Law-Racovita este o initiativa privata. Ea se afla in subordinea Fundatiei Antartice Romane, aflata la randul ei in subordinea Institutului Roman de Cercetari Polare, ambele organisme private, conduse de exploratorul polar Teodor Negoita, primul roman care a atins Polul Nord pe schiuri (21 aprilie 1995). Datorita subfinantarii, statia functioneaza numai in timpul verii australe.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
2007-2011 News20.ro --