Vitellius devine imparat roman

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Vitellius devine imparat roman

Vitellius devine imparat roman
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Aulus Vitellius Germanicus (24 septembrie 15 - 20 decembrie 69) a fost imparat roman din 17 aprilie 69 pana in 22 decembrie 69, unul din imparatii apartinand Anului celor patru imparati.

Apropiat al imparatilor Caligula, Claudius si Nero, consul in 48, guvernator (proconsul) al Africii (61), Vitellius este numit de Galba, in decembrie 68, guvernator al Germaniei Inferior. Proclamat imparat de legiunile din provinciile revoltate impotriva lui Galba (1 ianuarie 69), Vitellius isi trimite trupele in Italia. La Bedriacum (14 aprilie 69), in apropiere de Cremona, legiunile lui obtin victoria asupra lui Otho (proclamat imparat la 15 ianuarie 69 dupa asasinarea lui Galba), patru zile mai tarziu Vitellius fiind recunoscut imparat si de catre Senat.

Dupa proclamarea ca imparat a lui Vespasian, la 1 iulie 69, de catre legiunile din Orient, depasit de evenimente, Vitellius ramane inactiv la Roma. Legiunile trimise de Vespasian, obtin la 24 octombrie o victorie categorica la Cremona. Este ucis la 20 decembrie 69 in timpul luptelor de strada pentru cucerirea Romei, de fortele lui Vespasian.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

© 2007-2011 News20.ro --