William Ramsay si John William Strutt au anuntat la Oxford descoperirea argonului

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


William Ramsay si John William Strutt au anuntat la Oxford descoperirea argonului

William Ramsay si John William Strutt au anuntat la Oxford descoperirea argonului
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Argonul este un element chimic aflat pe pozitia a 18-a in tabelul periodic al elementelor. Se gaseste in sub forma gazoasa.

John William Strutt, lord Rayleigh (n. 12 noiembrie 1842, Langford Grove (Maldon), Essex, Anglia - d. 30 iunie 1919, Terlins Place, Witham, Essex, Anglia) a fost un fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1904, pentru investigatiile sale asupra densitatilor celor mai importante gaze si pentru descoperirea argonului in legatura cu aceste studi. A fost al III-lea baron Rayleigh, mostenind titlul nobiliar de la tatal sau.

John William Strutt Rayleigh a fost profesor universitar la Cambridge si Londra. A avut contributii la teoria sunetelor (rezonanta) si a difuziunii moleculare a luminii (imprastiere, polarizare). A studiat, intre altele, propagarea undelor (legea lui Rayleigh) si a explicat culoarea albastra a cerului; impreuna cu William Ramsay a descoperit in 1894, elementul chimic argon; a dat o valoare numarului lui Avogadro.

Sir William Ramsay (n. 2 octombrie 1852 - d. 23 iulie 1916) a fost un chimist britanic, profesor universitar la Bristol si Londra laureat al Premiului Nobel pentru chimie in anul 1904, pentru descoperirea elementelor gazoase inerte din aer. Alaturi de Lordul Rayleigh a descoperit, in 1894, un nou element, denumit argon, aparent inert din punct de vedere chimic; si-au anuntat descoperirea la inceputul anului 1895.

A avut contributii importante in chimia organica, chimia anorganica si chimia fizica.
A cercetat structura moleculara a lichidelor pure si a explicat in 1879 miscarea browniana ca rezultat al socurilor moleculare. A descoperit gazele nobile ( argonul, (1894), in colaborare cu Lord Rayleigh) si gazele inerte (kripton, neon, xenon, 1895), impreuna cu M.V. Travers si a determinat locul lor in sistemul periodic al elementelor lui Mendeleev, a obtinut (1895) heliul.
In anul 1903, alaturi de Frederick Soddy a anuntat izolarea ultimului membru al seriei de gaze: radonul, pe care l-a numit "emanatie de radiu" si a determinat masa atomica a radonului. A efectuat studii privind aerul atmosferic. Ramsay a demonstrat, de asemenea, ca in dezintegrarea radiului are loc o emisie de particule alfa, incarcate cu nuclei de heliu. Dupa aceasta descoperire, in cercetarile sale, Ramsay a crezut ca a reusit sa produca o transformare a cuprului in litiu si a thorului in carbon, expunand aceste materiale la dezintegrare cu radiu. Aceste presupuneri s-au dovedit a fi false, insa au fost importante, deoarece au sugerat ca energia si particulele prezente in dezintegrarile nucleare naturale pot transforma nucleii intr-unii mai stabili. In 1904, a primit Premiul Nobel pentru Chimie.

Sir William Ramsay a devenit membru al Societatii Regale in 1888, iar in 1902 a fost numit cavaler. A fost decorat cu medalii de aur in Franta, Germania si Marea Britanie. Pe langa aceste dovezi de recunostinta, a devenit membru onorific al unui mare numar de universitati si academii din tari ca Irlanda, Olanda, Germania, Romania si Norvegia. A fost numit comandant al Coroanei in Italia si ofiter al Legiunii de Onoare. A fost membru de onoare al Academiei Romane.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

2007-2011 News20.ro --