Ziua Sfantului Valentin, ziua darurilor si a iubirii

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Ziua Sfantului Valentin, ziua darurilor si a iubirii

Ziua Sfantului Valentin, ziua darurilor si a iubirii
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Iuno sau "Iunona" este echivalentul roman al zeitei grecesti Hera. Parintii zeitei sunt Saturn (zeu) si Ops, ea este sora mai mica si sotia lui Jupiter/Zeus.
Este numita "Lucina", datorita faptului ca ajuta femeile la nasteri, fie "Juga", pentru ca patrona casatoriile.
Este de asemenea "patroana protectoare" a orasului Roma fiind venerata pe Capitolul din Roma.
Sarbatorile de 1 martie erau inchinate ei purtau numele de "Matronalia" (lat.femeie) si aminteau de rolul salvator pentru cetate al femeilor sabine rapite odinioara, care s-au aruncat in incaierare intre parintii si noii lor soti, impiedicandu-i sa se macelareasca reciproc.
Cand cetatenii romani au fost surprinsi de un atac dusman neasteptat, gastele au dat alarma, instiintand pe Iunona care primeste porecla de Monetal (cea ce da alarma), salvand Roma.
Pentru ca templul zeitei era in apropiere de locul unde se bateau monezile, baterea de monezi si monezile (banii) erau denumiti "moneta".
Denumirea lunii iunie provine de la aceasta zeita, ziua de 14 februarie ziua "Sfantului Valentin" "ziua indragostitilor" sarbatorita in Europa Occidentala, este atribuita la fel, ca o reamintire a zeitei fiind cinstita cu un buchet de flori daruite persoanei iubite.
Iunona este corespondentul feminin a masculinului Genius.
Cunoscuta ca foarte geloasa, s-a razbunat pe toate muritoarele sau zeitele cu care sotul sau a inselat-o (Leto, mama lui Apollo si a Dianei (la greci Artemis), Danae, mama legendarului Perseu, Io, Europa etc.)
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

2007-2011 News20.ro --