Ziua nationala a statului Togo. Ziua eliberarii nationale

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Ziua nationala a statului Togo. Ziua eliberarii nationale

Ziua nationala a statului Togo. Ziua eliberarii nationale
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Republica Togoleza este o tara in Africa de Vest, avand ca vecini pe Ghana la vest, Benin la est si Burkina Faso la nord. In sud are o mica coasta la Golful Guineea, unde se afla capitala Lomé.

Regiunea de coasta a fost explorata prima data de catre portughezi intre secolele XV - XVI. Din aceasta epoca incep misiunile catolice auxiliare iar din secolul al XVIII-lea cultul protestant isi fac simtita prezenta in peisajul spiritual din estul Africii.

La fel ca in marea majoritate a continentului negru la acea data, comertul de sclavi este una dintre cele mai profitabile afaceri in zona.

In 1860 se stabilesc aici marseillezi dar Conventia de la Berlin din 1855 imparte aceasta parte a Africii intre cele trei mari puteri coloniale: Franta, Marea Britanie si Germania. Acestia au stapanit pana in 1918 cand celalti doi colonizatori, Marea Britanie si Germania, ofera tara francezilor cu titul de daune de razboi.

Colonia Franceza, a devenit Republica Togo in anul 1960. Primul presedinte a fost Sylvanus Olympio (1901-1963) care si-a inceput mandatul imediat dupa castigarea independentei. Cand a refuzat sa lase 626 de veterani togolezi in armata franceza, acestia l-au indepartat de la conducere in mod militar in 13 ianuarie 1963 fiind ucis a doua zi.

Nicolas Grunitzky (1913-1969) a fost instalat ca si presedinte in 1963, urmand ca dupa 4 ani sa fie inlaturat in urma unei lovituri de stat militare. Grunitzky paraseste tara si moare intr-un accident de masina in Coasta de Fildes.

Urmatorul presedinte, Generalul Gnassingbe Eyadéma instalat ca si conducator militar in anul 1967, a fost cel mai longeviv politician al Africii aflat in aceasta pozitie. Acesta a fost aproape invins in alegerile din 1998 de Gilchrist Olympio, fiul lui Sylvanus Oylympio. Eyadèma este reales in 2003 dupa modificarea constitutiei togoleze in vederea indepartarii limitelor mandatelor prezidentiale. Generalul a decedat in 5 februarie 2005.

Populatia de peste cinci milioane de persoane este formata din doua zeci si unu de grupuri etnice. Cele mai importante sunt Ewe in sud si Kabye in nord. Acestea si-au format chiar si propriile dialecte ale limbii franceze. Grupurile etnice de pe coasta, in special Ewe (aproape 21 % din populatie), constituie masa care ocupa serviciile publice, profesionale si de comert in special datorita infrastructurii cu care a fost inzestrat sudul de catre colonisti. Kabye (12 % din populatie) locuieste in zone marginase si o mare parte au emigrat in sud pentru a-si gasi slujbe. Sensul lor istoric a avut loc in fortele armate si legale pe care continua sa le domine.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
© 2007-2011 News20.ro --