​​FOTO Cum va arăta Parcul Centenarului care ar fi trebuit să fie gata acum doi ani și în care Primăria Capitalei estimează că va investi circa 1 milion de euro – Administratie Locala

Parcul Centenarului, amenajat de Primăria Capitalei pe un teren de 11.496 mp de lângă Academia Militară, va avea o piațetă uriașă în mijloc, cu un monument al Marii Uniri, din beton aparent, de fapt zidurile de sprijin ale terenului în pantă. Circa jumătate din vegetația existentă va fi defrișată și înlocuită cu copaci noi. Parcul va avea și un loc de joacă. Municipalitatea a organizat un concurs de soluții, iar acesta este proiectul câștigător. Amenajarea parcului va costă circa 4,5 milioane lei, potrivit studiului de fezabilitate.

”Parcul Centenarului dorește a fi o opera artistică și peisagistică în același timp. Prin concepția să artistică va deveni un centru de greutate marcată prin monumentul artistic reprezentat de zidurile de sprijin și pereții de beton aparent, care reprezintă de fapt monumentul în sine. Zidurile de beton așezate într- o linie întreruptă dar dinamică – că element artistic central și simbolic al amenajării – îi conferă compoziției parcului un ritm spațial pulsatoriu. Simbolizează drumul greu și fragmentat parcurs de popor de- a lungul secolelor până ce s- a terminat cel mai sângeros război de până atunci, și s- a atins scopul visat”, se arată în descrierea proiectului realizat de AB Plan, o firmă de proiectare din Târgu Mureș.

Intrarea principală în parc va fi pe stradă . Dr Dumitru Bagdasar, chiar vizavi de Universitatea Națională de Apărare Carol 1 (Academia Militară). Celelalte două intrări vor fi la intersecția B- dul prof. Gheorghe Marinescu – str. Dr Dumitru Bagdasar și str. Dr Dumitru Bagdasar – str. Nicolae Paulescu.

Locul de joacă va fi amplasat la intersecția B- dul prof. Gheorghe Marinescu – str. Dr Dumitru Bagdasar.

”Prin amplasarea unui loc de joacă îngrădit pentru copii în această zonă se mărește și oferta funcțională și prin aceasta atractivitatea parcului. În același timp generația tânăra se poate familiariza din timp cu ideea monumentului și cu mesajul simbolizat de această”, se arată în proiect.

În procente, spațiile verzi vor ocupa 70% din parc, iar restul aleile, monumentul și locul de joacă.

Monumentul din piațeta centrală este format practic din zidurile de sprijin făcute pentru a ține terenul în pantă.

”Monumentul este format din trei ziduri verticale de beton aparent – pereți de lama, decorate cu reprezentări grafice – așezate într- o linie fragmentată, fiecare perete având suprafață de 2,2×7- 10 m2; dorește să facă aluzie subtilă la evenimentele istorice comemorate de monument. Decorațiile artistice ale monumentului sunt foarte simple. Sunt niște forme și abstracții, care nu încearcă să evoce trecutul prin referiri foarte directe la evenimentele istorice, mai degrabă comemorează atât războiul cât și unirea într- un stil modest, lipsit de îngâmfarea biruitorilor. Datorită monumentului creat în stil minimalist, parcul capătă personalitate prin simplitate și ținută elegantă. Această ținută este accentuată și prin conceptul de plantare, prin utilizarea unei mase vegetale simplistă, în care predomină un număr minim de specii decorative ( frasin, pin ). Decorațiile grafice de pe pereții de beton permit prin scară lor mare de a fi observate și private și de la distanțe mai mari – de exemplu de pe trotuarul d- a lungul străzii Bagdasar, din față Academiei Militare ba chiar și din vehiculele care circulă pe drum”, se arată în descrierea proiectului.

Reprezentările artistice de pe cele trei elemente ale monumentului sunt următoarele:

– pe zidul de mijloc se află o singură inscripție, reprezentând numărul „100” indicând centenarul care reprezintă sfârșitul Marelui Război și Unirea, fiecare dintre cele trei cifre ale numărului 100 având înălțimea de 1,20 m și inscripția fiind inserată în mijlocul geometric al suprafeței verticale de beton;

– pe zidul din stânga (sud- vestic) este o gravură pe care în prim plan dau mâna doi ofițeri reprezentând puterile antagoniste din război, fundalul fiind creat de către silueta unui șir de soldați în marș întorcându- se de pe câmpul de luptă;

– pe zidul din dreapta apare silueta unui câmp de flori de mac, care a devenit în cursul secolului al 20- lea simbolul internațional al victimelor războiului;

Proiectul propune și amenajarea trotuarului din fața parcului și construirea unei piste pentru biciclete.

”Deși trotuarul de- a lungul str Bagdasar se situează în afară limitei de proiectare, propunem o reînnoire al acestuia cu pavele de beton, asemănătoare celor propuse în zona de primire a parcului. De asemenea propunem conectarea zonei în sistemul velo prinț proiecția unei bande de cicliști de- a lungul acestui trotuar”, se arată în proiect.

Costul estimat pentru realizarea investiției este de 4.548.200 lei (fără TVA). Studiul de fezabilitate urmează a fi supus aprobării Consiliului General, apoi municipalitatea se poate apuca de lucrări.

Zilele trecute, Primăria Capitalei prin ALPAB a început defrișarea arborilor uscați sau bolnavi, circa 80 de arbori.

Sursa foto: Greenpeace România

Primarul Gabriela Firea a promis în noiembrie 2017 că va amenaja un nou parc în București, în zona Eroilor, la intersecția arterelor străzilor Dr. Dumitru Bagdasar, Nicolae Paulescu și Dr. Gheorghe Marinescu, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. A trecut anul 2018, însă pe spațiul verde de 1,5 ha ce urma să poarte numele de ”Parcul Centenarului”, nu a fost amenajat și inaugurat.

“Ne dorim să inaugurăm anul viitor un parc, avem nevoie de spaţiu verde cât mai mult în Capitală. Parcul Centenar va fi într-o zonă centrală, Piaţa Eroilor, va avea 1,2 hectare. O să-l inaugurăm anul viitor”, declara Gabriela Firea în noiembrie 2017.

Proiectul a fost aprobat de Consiliul General abia la finalul anului 2018. Conform H.C.G.M.B. nr. 586/22.11.2018 a fost atribuită denumirea de “Parcul Centenarului” spațiului verde ce aparține domeniului public al municipiului București, situat în sectorul 5 la intersecția arterelor de circulație str. Dumitru Bagdasar, Str. Nicolae Paulescu și str. Dr. Gheorghe Marinescu. Și acum acolo se află un parc, administrat de Consiliul local sector 5, iar Primăria Capitalei practic îl va reamenaja.

Într-un răspuns adresat la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții municipalității spun că în 2018 au reușit doar să organizeze un concurs de soluții pentru amenajarea peisagistică. La concurs au participat 6 proiectanți. Câștigatorului i s-a atribuit proiectarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *