​​VIDEO Membru important al unui cartel mexican, extrădat din România în SUA. Poliția face publice imagini de la extrădarea acestuia – Esential

Un membru important al unui cartel mexican, acuzat de trafic internațional de droguri de mare risc și spălare de bani, a fost extrădat anul trecut din România în Statele Unite, Poliția Română făcând publice duminică imagini de la extrădarea acestuia.

În cursul anului 2020, polițiștii Serviciul Antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfășurat investigații ce au vizat membrii unei mari rețele infracționale din Mexic, implicată în traficul internațional de droguri, informează duminică într-un comunicat Inspectoratul General al Poliției Române.

Potrivit IGPR, acțiunea a beneficiat de colaborarea cu mai multe agenții americane – D.E.A. (Drug Enforcement Administration), Homeland Security și respectiv US Marshals.

„Aceasta a constat într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracțiunilor de spălare de instrumente monetare, conspirație la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale și importul de substanțe controlate, prevăzute de Codul Statelor Unite”, arată IGPR.

Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislația română cu infracțiunile de trafic internațional de droguri de mare risc și spălarea banilor, precizează IGPR.

„Succesul activităților polițienești desfășurate a dus la emiterea unui mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, emis de autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii, pe numele unui cetățean mexican, mandat ce a fost pus în aplicare de autoritățile române”, potrivit sursei citate.

Această operațiune a fost parte integrantă a operațiunii de amploare desfășurată de Drug Enforcement Administration, în care au fost realizate 230 de arestări și 11 mandate de percheziție.

În luna iulie a anului 2020, persoana de cetățenie mexicană care a făcut obiectul mandatului provizoriu de arestare a fost extrădată în Statele Unite ale Americii, urmând a fi judecată pentru acuzațiile care i-au fost aduse.

În realizarea acestei operațiuni, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră — P.T.F. Aeroport Otopeni, mai precizează IGPR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *