​Armata israeliană neagă să a „încercuit și lovește” cel mai mare spital din Gaza

0

Armata israeliană a dezminţit sâmbătă faptul că a vizat spitalul Al Shifa, cel mai mare din Gaza, calificând drept „false” informaţiile potrivit cărora trupele sale „încercuiesc şi lovesc” instituţia, relatează AFP și Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari in fata presei Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

„În ultimele ore, au fost răspândite informaţii false potrivit cărora încercuim spitalul Al Shifa şi îl lovim”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

De vineri, numeroase mărturii colectate de AFP sau raportate de organizaţii internaţionale indică o intensificare a luptelor în jurul acestui spital din nordul Fâşiei Gaza în care, pe lângă pacienţi, s-au refugiat mii de civili.

„Hamas minte în legătură cu ceea ce se întâmplă în spitale”, a spus Hagari, precizând că armata israeliană va ajuta duminică la evacuarea bebeluşilor din spitalul Shifa.

„Ieri, s-a grăbit să ne acuze că suntem responsabili de atacul asupra spitalului Al Shifa. Am verificat sistemele şi am constatat că era vorba de o rachetă lansată greşit care aparţinea organizaţiilor teroriste din Fâşia Gaza”, a explicat oficialul israelian.

El a reafirmat că există „o cale stabilită de ieşire şi de intrare pe partea de est a spitalului”.

Un alt spital din Gaza, spitalul de pediatrie Rantisi, „a fost evacuat” deoarece „un terorist care ţinea ostatici o mie de palestinieni din Gaza” a fost eliminat, a menţionat, de asemenea, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

În cea de-a 37-a zi de război, declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, 20 din cele 36 de spitale din Fâşia Gaza nu pot acorda servicii medicale corespunzătoare, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *