​„Avertismentul” șefului Gazprom: „Nu există nicio garanție” că Europa va supraviețui acestei ierni

Șeful gigantului energetic rusesc Gazprom avertizează țările europene cu privire la consecințele renunțării la energia provenită din Rusia.

Șeful Gazprom, Alexei MillerFoto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Nu există „nicio garanție” că Europa ar supraviețui acestui sezon de iarnă, bazat pe rezervele sale de gaz actuale, a spus miercuri Alexei Miller, CEO-ul companiei Gazprom, deținută de statul rus, relatează CNN.

Vorbind la o conferință pe teme energetice desfășurată la Moscova, Miller a mai susținut că gazul din depozitele subterane ale Germaniei ar fi suficient doar pentru două luni, maximum două luni și jumătate.

Instalațiile de stocare a gazelor din UE sunt umplute în proporție de circa „90% din capacitate și suntem în frunte din acest punct de vedere”, a afirmat miercuri ministrul ceh pentru Industrie și Comerț, Jozef Sikela, după o reuniune cu miniștrii Energiei din Uniunea Europeană, la Praga.

Criza energetică din Europa s-a adâncit pe măsură ce Rusia a limitat exporturile de gaze naturale, forțând guvernele să cheltuiască miliarde de euro pentru a proteja afacerile și consumatorii.

___

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *