Business report: Zile libere la care ai dreptul, altele decât cele legale. Managerul spitalului din Găești dă înapoi. Peste cine se prăbușește plafonul cotei TVA pentru locuințe. Revizuire în scădere privind redresarea economiei românești – Finante & Banci

Zile libere la care ai dreptul, în afară de cele de concediu anual și de liberele legale ● Managerul spitalului din Găești dă înapoi în privința anunțului de pe Facebook că va vaccina pe oricine ● Peste cine se prăbușește plafonul cotei TVA pentru locuințe ● Banca Mondială revizuiește în jos estimările privind redresarea economiei românești ● Şeful INS, Tudor Andrei, explică de ce lucrează zeci de mii de români în abatoarele din Germania, Olanda şi Anglia ● Continuă operaţiunile de concentrare a sistemului bancar ● Virgil Popescu: Vom modifica legea ca să stabilim cum facem liberalizarea dacă ANRE nu poate să o facă ● România în primele trei luni din 2021: Curs valutar spre 4,9 lei/euro, ROBOR între 1% și 2% ● O prognoză pentru 2021: Va fi foarte greu de respectat vreo prognoză.
Zile libere la care ai dreptul, în afară de cele de concediu anual și de liberele legale. Salariații beneficiază, conform Codului muncii, de concediu de odihnă anual de cel puțin 20 de zile lucrătoare, de zile libere plătite în anumite situații expres prevăzute în actele normative cu caracter special, negociate în cadrul contractului individual/colectiv de muncă sau stabilite prin regulamentul intern, dar și de zile de concediu suplimentar în anumite situații expres și limitativ prevăzute de lege. O trecere în revistă a unor astfel de zile libere la care au dreptul salariații, în cele ce urmează:1. De pildă, dacă pentru salariații din administrația publică, din cadrul regiilor autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare încă este obligatorie acordarea unor zile libere/concediu suplimentar pentru evenimente familiale deosebite, în cazul altor salariați acestea pot fi negociate atât la încheierea și/sau modificarea contractului individual de muncă sau negociate în cadrul contractului colectiv de muncă.
Şeful INS, Tudor Andrei, explică de ce lucrează de fapt zeci de mii de români în abatoarele din Germania, Olanda şi Anglia. Articolul face parte dintr-o succesiune de articole ce vor prezenta caracteristici ale comerţului exterior cu produse agroalimentare al României cu Bulgaria, Ungaria si Polonia, ca rezultat al unui demers iniţiat cu ceva timp în urma, având ca obiectiv evaluarea, prin cifre statistice, a perioadei de treizeci de ani de la revoluţia din decembrie 1989. În această activitate am fost mult încurajat şi de îndemnurile unor persoane deosebite mie, veritabile repere profesionale şi morale. Unul dintre aceştia, a fost eminentul profesor universitar dr. Petre Frangopol, membru de onoare al Academiei Romane, reputat cercetator în domeniul biofizicii şi al chimiei biofizice care, din pacate, în urma cu câteva zile a plecat dintre noi. Aducându-i, în semn de apreciere, piosul omagiu al autorului, dedic această lucrare distinsului cercetator aflat în căutarea permanentă a excelenţei. Statistica oficială din orice ţară, precum şi oficiile internationale de statistica, oferă o bogăţie de date pentru caracterizarea schimburilor comerciale cu produse dintre ţări. Seriile de date definite pentru perioade mari de timp sunt surse importante pentru identificarea unor caracteristici ale importurilor şi exporturilor, scrie Business Magazin.
Banking FEED: Continuă operaţiunile de concentrare a sistemului bancar. Faptul că în piaţa românească sunt bănci de vânzare, pe de o partre, şi clienţi interesaţi să cumpere (bănci, fonduri de investiţii, fintech, etc) nu e un secret. Necunoscut e doar momentul în care pretenţiile vânzătorului şi cele ale cumpărătorului se aliniază. Iar la acest început de an am asiatat la un astfel de moment. Vista Bank a anunțat semnarea acordului cu Grupul Crédit Agricole pentru achiziționarea acțiunilor (100%) deţinute la Crédit Agricole România. Achiziția este condiționată de aprobarea sa de către Banca Națională a României și Consiliul Concurenţei din România, fiind estimată a se finaliza pe parcursul primului semestru al anului. După finalizarea achiziției, conform declaraţiilor oficialilor săi, Vista Bank va deține active totale de peste 1,2 miliarde euro (locul 16 sistemic la momentul actual), credite de 750 milioane euro, depozite de 1,1 miliarde euro și peste 105 milioane euro capital de rangul 1, scrie FinEco24News.
Virgil Popescu: Vom acţiona modificând Legea Energiei electrice şi a gazelor naturale să stabilim cum facem liberalizarea dacă ANRE nu poate să o facă. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că Executivul va interveni, după 15 ianuarie, şi va modifica Legea Energiei electrice şi a gazelor naturale pentru a stabili cum se va face liberalizarea pieţei. „Nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care e mai scump” afirmă ministrul, precizând că nu e normal ca serviciul universal, gândit ca o excepţie pentru anumite situaţii, să fie acum regulă pentru 6 milioane de români.„Am avut astăzi o discuţie cu ANRE, am avut şi cu Consiliul Concurenţei, după mine, soluţia – eu mai las ANRE-ul să se mai gândească – dar am afirmat, după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acţiona modificând Legea Energiei electrice şi a gazelor naturale să stabilim cum facem această liberalizare, dacă ANRE-ul care este, conform legii şi conform directivelor europene cel care trebuie să reglementeze această liberalizare nu poate să o facă. Eu o să vin cu o propunere foarte clară (…) este perfect concurenţială, nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care e mai scump. Nu! Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial cel mai ieftin al furnizorului actual şi dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal, care cel mai scump! (…) La liberalizarea acestui preţ, regulile de pe piaţă le face ANRE-ul, nu le face ministerul. Dar, dacă vedem că lucrurile astea se împotmolesc şi vedem că ANRE-ul spune că nu poate să ia această decizie care mie mi se pare de bun simţ – să oferi tuturor clienţilor din regim reglementat preţul furnizorului cu care au contract, cel mai bun preţ al furnizorului pe care legea îl permite – modificăm legea”, a explicat Virgil Popescu în Adevărul.
4 programe de finanțare IMM la început de an 2021 . Antreprenorii români cu microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) pot obține finanțări pentru afacerile lor prin cel puțin 4 programe de sprijin disponibile la început de an 2021. StartupCafe.ro a făcut o listă scurtă cu principalele surse de finanțare pentru micile afaceri, în debutul anului, până la anunțarea unor eventuale noi oporunități mai ales pe bani europeni.
România în primele trei luni din 2021: Curs valutar spre 4,9 lei/euro, ROBOR între 1% și 2%. Banca Națională va păstra dobânda cheie la 1,5% . La nivelul trimestrului I, cursul de schimb va ajunge probabil la 4,9 lei pentru un euro, dar nu va depăşi acest prag. ROBOR se va situa între 1% şi 2% din cauza lichidităţii din piaţă, dar şi datorită marjei de dobândă a BNR (1% la depozite şi 2% la credite). Chiar dacă ar exista loc de micşorare a dobânzii cheie, BNR probabil nu va face acest pas deoarece dobânda de 1,5% este deja real negativă, în contextul unei inflaţii de 2,14%. Totuși, Banca Centrală ar putea decide reducerea Rezervelor Minime Obligatorii (RMO) impuse băncilor, potrivit economica.net.