Business report: Culisele reportajului Recorder de la Apele Române. Viața va reveni la normal în 7 ani. Cum a fost prins un client între două mari companii de gaz. Ceapa verde de import distorsionează gustul slăninii românești – Finante & Banci

Factură umflată la gaze: Cum a fost prins un client la mijloc, între două mari companii care își dispută piața liberalizată ● Culisele reportajului Recorder de la Apele Române. Interviu cu Alex Nedea ● Bloomberg: Viața va reveni la normal peste 7 ani, când 75-85% din populația globului va fi vaccinată ● Cum vede Mircea Miclea redeschiderea școlilor și unde s-a greșit ● Multe din așa-zisele „servicii gratuite” costă mai mult decât v-ați fi putut imagina ● Marile dosare in care sentintele s-au schimbat radical intre fond si apel ● Ce înseamnă salariul minim în UE și în România: de la puterea de cumpărare la specificul românesc ● Începerea școlilor, în septembrie 2020 a crescut numărul copiilor infectați cu COVID de patru ori ● Taxă suplimentară pe profiturile excesive făcute în pandemie ● Digi pierde procesul cu ANCOM-ul din Ungaria pentru licența 5G ● Legumicultor: Ceapa verde adusă din afară distorsionează gustul slăninii noastre românești
Culisele reportajului Recorder de la Apele Române. Interviu cu Alex Nedea. Reportajul despre politizarea Apelor Române, realizat de jurnaliștii Recorder.ro, s-a viralizat rapid și a trezit reacții la nivel înalt. ”Interviul de angajare” din reportaj a influențat chiar și căutările pe Google, în România. Căutările pe Google pentru „aria unui triunghi” și „cum se determină malul drept și malul stâng” sunt în creștere de la începutul acestei săptămâni, după ce Recorder a prezentat discuția de la angajare a unui șef cu un inginer care urma să lucreze la un dispecerat, loc în care ar trebui să gestioneze situații de urgență care apar în județe grav afectate de inundații în ultimii ani. Un element important în determinarea malurilor drept și stâng ale râului ar fi stabilirea direcției de curgere a apei. La fel ca în cazul „ariei triunghiului”, răspunsurile se află în anii de școală generală. Simona Iancu, inginer la Serviciul Situații de Urgență-Inundații, a ajuns angajată fără concurs, prin detașare, la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad . Ea știe să lucreze „pdf” pe calculator și este pusă în încurcătură de întrebări elementare de chimie, deși a absolvit o facultate de profil. Mărturisește și că nu a citit Legea Apelor, dar are probleme și în a spune ce este „debitul” sau de a face calcule necesare în activitatea pe care ar trebui să o aibă zilnic, scrie Europa FM.
Marile dosare in care sentintele s-au schimbat radical intre fond si apel. Cine a avut sansa sa fie achitat in apel dupa condamnarea in prima instanta. Un prim astfel de caz a primit o hotarare definitiva in data de 18 decembrie a anului trecut, atunci cand Inalta Curte l-a achitat pe executorul judecatoresc Bogdan Dumitrache in dosarul ce viza vanzarea la un pret mult subevaluat a hotelului Astoria de langa Gara de Nord, asta in contextul in care anterior Curtea de Apel Bucuresti il condamnase la cinci ani de inchisoare cu executare. In luna martie a anului 2017, procurorii DNA ii trimiteau in judecata pe Laura Luminita Glica, fosta directoare generala a Societatii Feroviare de Turism (SFT) – CFR SA, si pe Cosmin Adrian Udor, fost director adjunct, alaturi de Bogdan Dumitrache, executor judecatoresc. Acestia erau acuzati ca au jefuit Societatea Feroviara de Turism prin vanzarea la un pret subevaluat a hotelului Astoria, ba mai mult, banii s-au intors apoi la cumparator. Hotelul Astoria a fost vandut in 2008 cu aproximativ 9 milioane de lei, in procedura de executare silita, pentru a achita o datorie a SFT CFR SA de 311.908 lei. Potrivit rechizitoriului, directorii companiei de stat, in loc sa achite creanta, isi plateau primele de vacanta sau de Craciun iar SFT CFR SA ar fi putut evita scoaterea la licitatie a hotelului-restaurant Astoria din Bucuresti prin achitarea acestei datorii modice, scrie ziare.com.
Ce înseamnă salariul minim în UE și în România: de la puterea de cumpărare la specificul românesc. Raportul de 6,6 la 1 între cel mai mare și cel mai mic salariu minim din UE se reduce considerabil atunci când se face ajustarea cu nivelul prețurilor din fiecare țară, pentru a stabili puterea de cumpărare într-o monedă comună care ar face echivalența corectă, prescurtată PPS (paritatea puterilor de cumpărare standard). Ecartul se reduce în acest caz la 2,7 la 1, pentru că în Luxemburg se ajunge la 1.668 PPS față de 623 PPS în Bulgaria. În această variantă, care exprimă puterea reală de cumpărare, salariul minim din România este mai mare decât cel din alte șapte state europene, și anume Croația, Cehia, Ungaria, Slovacia, Estonia, Letonia și Bulgaria. Surprinzător, alături de Franța (66%), Portugalia (64%) și Slovenia (62%), România (61%) făcea parte în 2018 dintre cele patru țări care îndeplinesc această cerință, scrie Cursdeguvernare.ro.
Începerea școlilor, în septembrie 2020 a crescut numărul copiilor infectați cu COVID de patru ori. Școala începe, luni, 8 februarie, cu o mare de incertitudine: participarea la cursuri se va reflecta în creșterea numărului de cazuri de infecții cu COVID din comunitate? Duminică seara, Raed Arafat a spus, referindu-se la o creștere, că “acest lucru nu poate nimeni să îl nege”. „Cazurile de îmbolnăvire nu se produc în școli. Unitățile de învățământ nu sunt locuri care propagă virusul. În școală există reguli, în mare parte ele se respectă. Problemele apar pe drumul de acasă la școală și în zona din fața școlii unde se aglomerează părinții. Creșterea numărului de îmbolnăviri nu se datorează prezenței copiilor în școală, ci mișcării elevilor în afara ei. Nu avem clase cu multe îmbolnăviri. Întâlnim unu sau două cazuri la o clasă. Dacă depistăm un copil bolnav, cel mai probabil, virusul a fost adus din familia lui”, a declarat inspectorul General al județului Dâmbovița Sorin Ion pentru Newsweek România.
Taxă suplimentară pe profiturile excesive făcute în pandemie. Ideea se discută în Marea Britanie Guvernul britanic intenţionează să introducă o taxă suplimentară pentru retailerii online şi companiile de tehnologie, ale căror profituri au crescut exploziv în contextul pandemiei de COVID-19, informează un articol publicat în Sunday Times, preluat de Reuters. Datele publicate luna trecută arată că împrumuturile publice de la începutul anului fiscal, în luna aprilie 2020, au atins un nivel record de 271 miliarde lire sterline (370 miliarde de dolari). Printre firmele cel mai probabil să fie afectate de taxa pentru profiturile realizate pe fondul crizei noului coronavirus se află retailerii online Amazon şi Asos, firmele de livrare de mâncare, precum Ocado, Just Eat şi Deliveroo, firmele de curierat şi marile supermarketuri, susţine Sunday Times, citata de Economica.net.
Digi pierde procesul cu ANCOM-ul din Ungaria pentru licența 5G. Curtea Supremă din Ungaria a respins, fără cale de atac, recursul formulat de Digi Communications împotriva unei decizii a primei instanțe, care a hotărât că Autoritatea de reglementare în comunicații din țara vecină a acționat legal atunci când a exclus compania din procedura de vânzare a frecvențelor destinate serviciilor de telecomunicații din generația a cincea (5G), scrie profit.ro.
Legumicultor: Ceapa verde adusă din afară distorsionează gustul slăninii noastre românești! Legumicultorii români din unele părți ale țării se pregătesc deja să recolteze din solarii unele culturi care sunt mai puțin pretențioase la temperaturile scăzute din această perioadă. Este și cazul lui Dan Negrea, legumicultor din Pișcolț, județul Satu Mare, care în această perioadă este extrem de preocupat să-și recolteze ceapa verde și salata pentru a face loc răsadurilor de roșii, potrivit agrointel.ro