​Cristian Popa, BNR: Anul 2021 va fi anul revenirii la creștere economică, un ritm între 3-4% e de așteptat, deși incertitudinile rămân ridicate – Finante & Banci

”​2020 a fost un an un an complicat. Cred că 2021 este un an cu provocări nenumărate. Este anul revenirii către normal și anul în care ne așteptăm să fie simțite efectele Planului European de Reziliență și redresare. 650 de miliarde de euro vor pleca de la UE către țările membre și cred că acest program reprezintă o șansă uriașă pentru România. Anul 2021 va fi anul revenirii la creștere economică, un ritm între 3-4% e de așteptat deși incertitudinile rămân ridicate. Războiul cu pandemia nu este câștigat. Ar trebui să vedem o redinamizare a activității economice începând din trimestrul al doilea. Primul trimestru prezintă în continuare provocări, însă din partea a doua a anului se va vedea și accesul la fondurile europene”, a spus joi Cristian Popa, membru în CA al BNR la conferința ”Romania, incotro? Lectii pentru 2021”, organizată de Oxygen Events.

Conferința poate fi urmărită aici:

Ce au mai spus vorbitorii:

  • Florin Dănescu, ARB: Niciodată nu am văzut în instorie o așa intersecție între riscuri și oportunități. Este momentul să înțelegem sentimentul de solidaritate, de urgență, de profesionalism. S-au învățat lecții din criza anterioară, dar e o diferență mare în modul în care economiile au acționat acum și atunci.
  • Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Anul a început foarte bine pentru economia României- ameliorarea percepției de risc pentru România. CDS-ul pe România pe 5 ani e la cel mai scăzut nivel de la debutul pandemiei. Asistăm la un nivel scăzut al nivelurilor costurilor de finanțare. Aș atrage atenția asupta faptului că România a raportat în primle 3 trimestre din 2020 un ritm pozitiv al investițiilor.Vezi aici prezentarea lui Andrei Rădulescu.
  • Adrian Codirlașu, CFA România: Cred că vom ieși din această criză schimbați. Această criză a condus la modificări de comportamente și la prioritizări de decizii a companiilor în sensul că va fi mult mai multă digitalizare, va fi mult mai mult pus accentul pe tehnologia informției, ceea ce va schimba în bună măsură modul în care vom face afaceri.Probabil că România va recupera ceea ce s-a pierdut undeva în 2023. Anul acesta anticipațiile sunt de o creștere de 3-4% urmând ca anul următor să depășim nivelul din 2019. Atenție, această criză nu s-a încheiat. Nu cred că se va relua creșterea consumului fără vaccinarea pe scară largă a populației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *