​Dizolvarea organizaţiilor de extremă-dreapta este legală, potrivit unei decizii a CEDO – International

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit joi că decretarea dizolvării asociaţiilor de extremă-dreapta nu reprezintă o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, întrucât aceste grupuri luptă împotriva „valorilor de toleranţă, pace socială şi nediscriminare”, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Instanţa europeană a dat acest verdict în urma unei sesizări privind dizolvarea a trei grupări de extremă-dreapta decretată în Franţa în anul 2013 în urma decesului unui student membru al unei grupări antifasciste după o încăierare cu simpatizanţi ai extremei-drepte.

În programul uneia dintre aceste grupări, denumită „Tineri naţionalişti”, figurau „obiective de ură şi discriminare faţă de imigranţii musulmani, se proclamau antisemitismul şi ura violentă şi discriminarea faţă de persoanele homosexuale”, erau lansate apeluri „xenofobe” pentru o „revoluţie naţională” menită „să-i înlăture pe cei care nu sunt albi”, descrişi de respectiva grupare drept „paraziţi care distrug suveranitatea Franţei”, motivează CEDO.

Dizolvarea este justificată dacă aceste grupuri „folosesc dreptul lor la libertate de asociere cu obiectivul de a distruge idealurile şi valorile unei societăţi democratice. Activităţile lor sunt incompatibile cu fundamentele democraţiei”, consideră de asemenea judecătorii europeni.

În concluzia verdictului CEDO se mai arată că decizia de dizolvare a acestor grupări a fost luată ţinând cont de cunoaşterea profundă a situaţiei politice interne şi în favoarea „unei democraţii capabile să se apere”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *