​LIVE Război în Ucraina, ziua 224: Ucraina anunță prograse „puternice” în sudul țării / Trupele ucrainene au eliberat „zeci” de localități în această săptămână

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a făcut progrese majore și rapide împotriva forțelor rusești în ultima săptămână, recucerind zeci de orașe din regiunile din sud și est pe care Rusia le-a declarat anexate.

Soldati ucraineniFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 224 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:52Zelenski anunţă progrese „puternice” ale armatei ucrainene în sudul ţării

00:15 Ajutorul militar dat de SUA Ucrainei grăbește posibilitatea unei „confruntări militare directe” între Rusia și NATO, a afirmat marți un diplomat rus.

23:25Șeful AIEA anunță că se va deplasa la Kiev şi Moscova pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei Zaporojie

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Forțele ucrainene au cucerit orașul Dudchany de pe malul vestic al râului Nipru în cadrul marii lor avansări în regiunea Herson, potrivit șefului administrației zonelor ocupate din provincie, instalat de Rusia.
 • Bloggerii militari ruși au descris o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului vestic al râului Nipru. Kievul a păstrat o tăcere aproape totală cu privire la situația din Herson.
 • În est, forțele ucrainene înaintau după ce au capturat Lîman, principalul bastion rusesc din nordul provinciei Donețk. Liderul pro-rus din Donețk a declarat că forțele formau o nouă linie defensivă în jurul orașului Kreminna.
 • Rusia l-a demis pe comandantul districtului său militar vestic, a anunțat postul de știri RBC, după eșecurile de pe câmpul de luptă.
 • Rusia riscă să piardă controlul orașelor strategice critice pentru a păstra orașul Herson și, în cele din urmă, Crimeea, au declarat oficialii occidentali, dar au avertizat că luptele de-a lungul râului Nipru „nu vor fi o cursă ușoară pe un teritoriu constrâns”.
 • Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus lui Zelenski că Washingtonul va oferi Kievului un nou ajutor de securitate în valoare de 625 de milioane de dolari, inclusiv lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), a anunțat Casa Albă.
 • Două femei din peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, printre care și Miss Crimeea, au fost găsite vinovate că au discreditat armata rusă cântând un cântec patriotic ucrainean.
 • Camera superioară a parlamentului Consiliului Federației din Rusia a ratificat anexarea a patru regiuni din Ucraina.
 • Rusia a declarat că 200.000 de rezerviști din cei 300.000 planificați au fost deja chemați la datorie de când președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea în urmă cu 10 zile.
 • Avocații ruși spun că au fost copleșiți de cereri de sprijin din partea rușilor care doresc să fie ajutați pentru a evita să fie recrutați.
 • Coreea de Nord a devenit singurul stat membru al ONU, în afară de Rusia, care a recunoscut rezultatele „referendumurilor” susținute de Moscova în zonele ocupate din Ucraina pe care le-a anexat ilegal.

–––––

Evenimentele de marți privind invazia rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

spot_imgspot_img