​NATO şi SUA vor să îşi crească prezenţa în Arctica, în contextul activităţii militare sporite a Rusiei în regiune

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

NATO şi SUA îşi semnalează intenţia de a-şi spori prezenţa în Arctica, în contextul activităţii militare tot mai intense a Rusiei în propriile regiuni arctice, relatează duminică agenția germană DPA, preluată de Agerpres.

Soldati NATO in zona ArcticaFoto: Planetpix / Alamy / Profimedia Images

„NATO trebuie să îşi crească prezenţa în Arctica”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pentru ziarul Welt am Sonntag din Germania.

El a adăugat că Rusia este pe cale să îşi redeschidă bazele din epoca sovietică din teritoriile sale arctice şi să staţioneze acolo arme de ultimă generaţie, cum ar fi rachete hipersonice.

China şi-a arătat la rândul său un interes tot mai mare în regiune, a mai spus Stoltenberg.

Vineri, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va numi în premieră un ambasador în regiunea arctică. Planul, care mai trebuie aprobat de Senat, are ca scop promovarea „intereselor americane şi cooperarea cu aliaţii şi partenerii din Arctica”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Regiunea arctică include teritorii care aparţin Rusiei, Statelor Unite, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei.

spot_imgspot_img