Angajații din Consililiul Județean Cluj nu muncesc mai mult de 3 ore pe zi ● Cum plătești factura dacă ai card de energie? Poștașii nu știu ce au de făcut ● Un român plecat din Sibiu, studiu de caz pentru situația oamenilor fără adăpost din Germania ● Ministrul de Interne depune o nouă plângere împotriva UBB pe tema plagiatului ● Casa Miței Biciclista. De la abandon la „stabiliment creativ” ● Stăpâni și sclavi în carierele CEO ● Morișca șpăgilor: De ce este mai ieftin să intri în țară decât să ieși ● Șeful delegației TVR la Cupa Mondială, acuzat că a cumpărat 712 bilete în numele instituției ● Lista lui Ciucă n-a mai ajuns la Nicușor Dan ● „Anul 2023 va fi unul dificil pentru piața forței de muncă din România!” ● Cine este Boris Pistorius, noul ministru german al Apărării?
Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia
Alin Tișe recunoaște că angajații din Consililiul Județean Cluj nu muncesc mai mult de 3 ore pe zi
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că s-a descurca foarte bine, dacă ar da afară 30% din angajați.
”Bugetul va avea un procent de peste 50% pentru dezvoltare. Funcționarea va rămâne în același cuantum ca și anul trecut, pentru că am plafonat salariile. Cu toate acestea, vom avea un procent foarte mare pe partea de funcționare, asta e, sunt salarii foarte mari sau mari, aprobate prin diferite legi de către Parlament. Prin alocarea acestor salarii ajungem spre 48% din buget pe funcționare. Funcționarii publici au nevoie de salarii mărite și să fie bine motivați.
Problema este că aceste măsuri de majorare a salariilor nu au fost însoțite și de modificarea criteriilor de performanță. Criteriile de performanță ar trebui modificate și ele, pentru a ține pas cu această mărire de salarii. Mărirea de salarii e justificată, dar nu completă. Criteriile de performanță sunt aceleași din vechea legislație, evaluările le face șeful ierarhic superior, care nu are niciun interes să invalideze și să sancționeze un subaltern, sunt într-o inerție permanentă”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, potrivit Știri de Cluj.
Cum plătești factura dacă ai card de energie? Poștașii nu știu ce au de făcut și încă sunt așteptate procedurile
Directorul Poștei Române a explicat cum va funcționa sistemul de achitare a facturilor cu ajutorul cardurilor de energie: „În clipa în care un client interacționează cu un poștaș, îi oferă trei documente: cartea de identitate, factura la utilități și cardul de energie din partea ministerului.”
„Deci ordonanța de urgență a trecut abia săptămâna trecută. Noi nu putem să demarăm un contract până când lucrurile nu sunt clare. Intern, noi ne-am pregătit, încă de luni am început distribuirea acelor declarații pe proprie răspundere. Unii poştaşi știu să folosească acele carduri de energie”, a mai spus Valentin Ştefan. Matei Brătianu, liderul sindicatului lucrătorilor poştali, spune că poştaşii nu prea ştiu să folosească tehnologia, scrie Spotmedia
Un român plecat din Sibiu, studiu de caz pentru situația oamenilor fără adăpost din Germania
Ion Dogan trăiește de mai multe luni pe străzile orașului Jena (landul Turingia din centrul Germaniei), iar cazul lui a atras atenția jurnaliștilor de la Ostthuringer Zeitung.
”Stă pe un scaun lângă trotuar și și-a depozitat puținele lucruri într-o pungă de cumpărături. Sute de oameni îl văd în fiecare zi. Unii aruncă câteva monede în ceașca de cafea de la brutărie. Mulți alții trec pe acolo. Poartă pantofi rezistenți, pantaloni termici, pălărie de lână și o geacă groasă de iarnă. Doar fața îi este bronzată de vreme”, îl descriu jurnaliștii.
Nu vorbește germană și pentru a intra în dialog cu el jurnaliștii l-au contactat pe Julian Paal, fost student la secția de studii românești a Universității Friedrich Schiller din Jena. Când Ion Dogan aude cuvintele în limba sa maternă, reacționează aproape bucuros și exuberant pentru o scurtă clipă. Dar apoi răspunde scurt și concis. Nu scapă multe cuvinte pe gură, scrie Turnul Sfatului.
Ministrul de Interne depune o nouă plângere împotriva UBB pe tema plagiatului. PNL amână un „verdict”
ribunalul Sălaj a respins marți acțiunea depusă în instanță de ministrul de Interne, Lucian Bode, împotriva UBB. Bode solicitase instanței suspendarea deciziei Comisiei de Etică a UBB, de reanalizare a tezei sale de doctorat. La scurt timp, ministrul a anunțat că va continua lupta în instanță.
Lideri ai PNL au declarat marți seară pentru Europa Liberă că situația ministrului Afacerilor Interne va fi discutată cel mai probabil în prima ședință a Biroului Politic Național (BPN), a cărei dată nu fost însă fixată.
Parlamentarii sunt încă în vacanță, iar anul acesta subiectul nu a fost discutat încă într-un cadru organizat, a spus prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, citat de Europa Liberă.
Casa Miței Biciclista. De la abandon la „stabiliment creativ”
Este vorba despre casa de pe strada Christian Tell, la numărul 9, unde a trăit cu bunele și relele hărăzite de viață o domnișoară venită tocmai dintr-un sat din Prahova, pe numele ei Maria Mihăiescu, care a bulversat la început de secol al XX-lea viața și moravurile lumii bune a Capitalei și căreia i s-a spus cu grație și invidie, de către un curtezan îndrăgostit, Mița Biciclista.
Extrem de ambițioasă, instruită la pension în străinătate, Maria Mihăescu a intrat repede în rândul curtezanelor de lux, avându-l ca prim amant, se spune, pe Regele Leopold al Belgiei.
Așa după cum povestește istoricul Adrian Majuru, „a fost un tip de femeie care a vrut să fie altfel. Miţa era mult mai versată!”, scrie PressHub
Stăpâni și sclavi în carierele CEO
O mașină plină cu mineri de la Cariera Jilț Sud s-a răsturnat ieri, când traversa un podeț peste banda de transport cărbune. S-a activat planul roșu de intervenție, iar la fața locului s-au deplasat forțe si mijloace de intervenție din cadrul ISU Gorj, SAJ Gorj și două elicoptere SMURD. Trei oameni au murit și alți 10 au fost transportați de urgență la spitalele din Târgu-Jiu, Motru și Craiova.
Un miner din carieră a declarat, la momentul tragediei: ,,Oamenii au avut intervenție la excavator, când s-au întors, la trecerea unui podeț, mașina s-a răsturnat. ,,Tanchetă” este denumită mașina. Un coleg ar fi decedat, un altul foarte grav si al patrulea este resuscitat și el. Tot echipamentul, tuburile de oxigen au căzut peste ei. Se pare că ori tancheta a alunecat ori s-a rupt o bucată din podeț…”, scrie Gorjeanul
Morișca șpăgilor la frontierele României. De ce este mai ieftin să intri în țară decât să ieși
Potrivit unor surse ale Adevărul, percheziţiile de marţi s-au derulat în cadrul unei anchete complexe, în care sunt vizate în total 26 de persoane – poliţişti de la punctele de trecere ale frontierei cât şi lucrători vamali – bănuite că ar fi luat mită între 50 şi 250 euro pentru a facilita intrarea în România a cetăţenilor moldoveni iar apoi ieşirea acestora din ţară, prin PTF Borş, spre Occident.
„Nu se pune neapărat problema ca cetăţenii moldoveni să fi comis infracţiuni, să fi transportat substanţe interzise, să fi fost urmărite pentru anumite fapte penale. Pur şi simplu, pentru ca microbuzele cu care călătoreau să nu fie controlate temeinic, să nu stea prea mult timp în punctele de frontieră, se percepeau anumite sume. La intrarea în România, mita era de 50 euro, la ieşirea din ţară, în Borş, se ajungea şi la 250 euro”, a declarat sursa citată pentru Adevărul
Șeful delegației TVR la Cupa Mondială, acuzat că a cumpărat 712 bilete la „prețuri speciale”, în numele instituției. TVR i-a făcut plângere penală
Inițial, TVR a demarat o procedură de cercetare disciplinară după ce o persoană a reclamat, în mai multe e-mailuri, că fostul angajat Cristian Oprean, coordonatorul delegației TVR la CM din Qatar, i-a vândut bilete pentru partida Franța – Maroc. Tichetele erau marcate „ROTVR” și aparțineau TVR în calitate de broadcaster oficial pentru România, „iar reclamantul nu a putut intra pe stadion din cauza condițiilor speciale în care biletele puteau fi folosite”. „De asemenea, cetățeanul a reclamat faptul că a plătit o sumă mult mai mare decât cea înscrisă pe bilete”, se mai arată în comunicatul TVR, citat de Libertatea
Lista lui Ciucă n-a mai ajuns la Nicușor Dan
Lista cu probleme ale Capitalei pe care premierul Ciucă a promis că o va înainta lui Nicușor Dan pentru a fi rezolvate nu a ajuns la edilul general. Primarul a răspuns întrebărilor ziariștilor, într-o conferință de presă, care au vrut să afle care mai e relația sa cu PNL. Legat de viitoarele alegeri, Nicușor Dan le-a explicat jurnaliștilor că se va gândi la scrutin după iunie 2024.
Ianuarie 2023 a fost termenul dat de premierul Ciucă pentru elaborarea de către PNL a unei liste de cerințe pe care s-o înainteze spre rezolvare lui Nicușor Dan. În funcție de modul în care aceste probleme vor fi rezolvate va depunde sprijinul partidului pentru actualul edil la viitoarele alegeri. Nicolae Ciucă s-a declarat, la începutul lui decembrie, nemulțumit de activitatea primarului general, scrie Buletin de București
„Anul 2023 va fi unul dificil pentru piața forței de muncă din România!”
Presiunile inflaționiste au crescut numai România ci și în toată Uniunea Europeană. E foarte posibil ca multe familii să recurgă la creșterea timpului de muncă. Deci vom asista la o creștere a numărului persoanelor care probabil că vor avea un al doilea loc de muncă. Fie cu normă întreagă, fie cu jumate de normă. Vom avea persoane care vor încerca din nou să valorifice oportunitățile oferite de migrația în alte state ale Uniunii Europene. Faptul că angajatorul român recurge la forța de muncă migrantă este o consecință directă a faptului că foarte mulți români au ales să lucreze în alte state ale Uniunii Europene, spune Cătălin Ghinăraru la RFI
Cine este Boris Pistorius, noul ministru german al Apărării?
Cancelarul Olaf Scholz s-a decis pentru un politician care este mai degrabă necunoscut în străinătate. Boris Pistorius este de nouă ani ministru de Interne în landul Saxonia Inferioară. Acolo se bucură de popularitate.
Experienţă are în materie de poliţie. În Saxonia Inferioară a restructurat vizibil aparatul de securitate. A angajat mulţi poliţişti tineri şi a impus ideea că poliţiştii trebuie să fie în slujba cetăţeanului. Pistorius vede poliţia ca pe o coloană de sprijin importantă a democraţiei. De aceea s-a implicat pentru a feri sustenabil poliţia de tentaţii extremiste, scrie DW
E curent în deșert
Asta e povestea unei competiții în care câștigi chiar și atunci când pierzi. În ultimii 20 de ani, peisajele din Raliul Dakar s-au schimbat complet: unul dintre cele mai cunoscute și dure evenimente de motorsport a părăsit Africa și Europa pentru America de Sud, respectiv Orientul Mijlociu. Așa cum se întâmplă acum. Și tot în ultimele două decade am asistat la dominația Mitsubishi din Dakar, la revenirea mărcilor Mini și Peugeot sau la victoriile obținute de Volkswagen cu Touareg și de Toyota cu Hillux.
În continuare, motorsportul rămâne rampa de lansare a tehnologiilor pe care constructorii le introduc pe mașinile de stradă. Iar odată cu apariția hibridelor și a electricelor, câțiva producători nu s-au sfiit și și-au trecut numele pe listele de start ale unor competiții care ofereau mediul potrivit pentru dezvoltarea acestor tipuri de tehnologii, scrie AutoCritica.
h2: Războiul subvențiilor în industriile strategice, dus la Davos
Comisia Europeană va propune o legislație industrială de încurajare a neutralității climatice, care va stabili o serie de obiective pentru tehnologiile curate până în 2030:
măsurile ar urma să-i permită UE să concureze cu pachetul masiv de subvenții verzi introduse de Statele Unite, a anunțat marți președintele executivului european, Ursula von der Leyen, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, transmite Politico. Propunerile ar veni, însă, pe fondul unor dispute în interiorul UE, scrie Curs de Guvernare.