​Proiect de lege de modificare a programului Cornul și Laptele în școli: mai multe porții de lactate, fructe și legume pentru copii

Singurul program de alimentație școlară care are acoperire națională în România ar putea fi îmbunătățit, după ce un proiect de lege a fost depus la senat de parlamentarul Cătălin Teniță. Proiectul prevede mărirea numărului de porții de produse lactate, de panificație, fructe și legume pe care copiii din școli le vor primi.

Cătălin TenițăFoto: Arhiva personala

Modificările propuse vizează revenirea la distribuirea a câte 5 porții de copil pe săptămână de lapte și lactate, respectiv fructe și legume, produse de panificație proaspete, consumate în maximum 24 de ore de la producție, produse diversificate, asigurate pe un lanț de distribuție accesibil microîntreprinderilor și producătorilor locali, potrivit inițiatorului.

„Pentru unii părinți din România, un corn și o cutie mică de lapte primite de copiii lor reprezintă uneori cel mai puternic motiv să îi trimită la școală și la grădiniță. Și asta pentru că fiecare al cincilea copil dintr-o familie din țara noastră merge flămând la culcare. Din acest motiv s-au creat la nivel european programele de alimentație școlară pentru a asigura creșterea și dezvoltarea acelor copii cărora părinții nu au mijloace să le asigure o alimentație adecvată”, arată deputatul Cătălin Teniță potrivit unui comunicat de presă remis HotNews.ro.

Schimbările propuse:

– Lapte și produse lactate, 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent);

– Fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent);

– Cornul sau alte produse de panificație diversificate și proaspete, consumate în 24 de ore de la producție;

– Alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative destinate copiilor cu intoleranțe la lactoză sau gluten;

– Regulile privind licitațiile din program să fie formulate astfel încât să permită brutăriilor și micilor producători locali, care au capacitate de distribuție mai redusă, să depună oferte;

– Toate produsele să fie asigurate pe un lanț de distribuție accesibil producătorilor locali;

– Măsuri educative pentru obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de mediu și de concepte precum agronomie rurală şi evitarea risipei alimentare;

– Monitorizarea programului în regim de date deschise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *