​SUA: Relaţiile Washingtonului cu Afganistanul vor depinde de comportamentul talibanilor – International

Statele Unite au anunţat luni că vor recunoaşte un guvern condus de talibani în Afganistan doar dacă aceştia respectă drepturile femeilor şi resping teroriştii, transmit AFP și Agerpres. “În ceea ce priveşte poziţia noastră faţă de orice viitor guvern în Afganistan, aceasta va depinde de conduita guvernului respectiv. Va depinde de comportamentul talibanilor”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

“Un viitor guvern afgan care protejează drepturile fundamentale ale poporului său (…) inclusiv a jumătate din populaţia sa – soţiile şi fiicele sale” şi “care nu oferă adăpost teroriştilor” “este un guvern cu care am putea colabora”, a afirmat Ned Price.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai spus că emisarul american Zalmay Khalilzad se află încă în Qatar, unde au fost organizate discuţii cu talibanii timp de mai multe luni, iar oficialii americani continuă să interacţioneze cu insurgenţii în Doha.

Accentul diplomaţiei SUA a trecut de la susţinerea negocierilor de pace la evitarea violenţei, după ce preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, a declarat Ned Price, potrivit Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *