​Turcia: Un jurnalist al agenţiei Anadolu concediat după o întrebare incomodă – International

Un jurnalist al agenţiei naţionale de presă din Turcia, Anadolu, a fost concediat vineri după ce a pus o întrebare în legătură cu acuzaţiile deranjante făcute de un şef mafiot împotriva puternicului ministru de interne, notează AFP și Agerpres. De trei săptămâni, Turcia trăieşte în ritmul înregistrărilor video postate pe YouTube de Sedat Peker, figură a lumii interlope exilate în străinătate, în care acuză membri ai guvernului şi partidului AKP aflat la conducere de diferite infracţiuni şi de corupţie.

Într-unul dintre aceste videoclipuri, Sedat Peker a susţinut că ministrul de interne Süleyman Soylu l-a protejat şi l-a avertizat cu privire la deschiderea unei anchete împotriva sa anul trecut pentru a-i permite să fugă din Turcia înainte de a fi arestat.

Presat de opoziţie să demisioneze, Süleyman Soylu, unul dintre cei mai puternici membri ai guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a respins afirmaţiile lui Sedat Peker.

În acest context, un jurnalist de la agenţia de presă Anadolu a stârnit rumoare vineri seară cerând o reacţie asupra acestei afaceri într-o conferinţă de presă a miniştrilor industriei, Mustafa Varank, şi agriculturii, Bekir Pakdemirli.

Sub privirile uluite ale celor doi demnitari, reporterul Musab Turan a întrebat dacă guvernul are un plan pentru a face faţă scandalului şi a apreciat că ministrul Soylu este o persoană al cărei “nume este asociat cu greşeli morale grave”, exprimându-şi “ruşinea” pentru acesta.

O înregistrare video a scenei în cauză s-a răspândit fulgerător pe reţelele sociale.

În faţa acestei polemici, agenţia Anadolu a anunţat rapid într-un comunicat concedierea angajatului său, acuzându-l că a încălcat “principiile jurnalistice” şi a făcut “propagandă politică”.

“Am sesizat un procuror pentru ca o anchetă să fie efectuată cu scopul de a verifica dacă (jurnalistul) aparţine unui grup terorist”, a transmis Anadolu.

“Cei care vor să submineze respectabilitatea statului nostru vor plăti preţul”, a avertizat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei Turciei, Fahrettin Altun.

Scandalul a mulţumit cel puţin o persoană: Sedat Peker, “naşul” mafiei, a postat videoclipul conferinţei de presă pe canalul său de YouTube, mai scrie AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *