​VIDEO Incident în Bulgaria: Militari americani au dat buzna într-o companie privată / Preşedintele ţării aşteaptă o anchetă amănunţită – International

0
1

Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept inacceptabil un incident care a implicat trupe americane ce participau la un exerciţiu militar şi cetăţeni civili. „Este absolut inacceptabil ca viaţa şi liniştea cetăţenilor bulgari să fie puse în pericol de unităţi militare, fie că fac parte din forţele armate bulgare sau străine”, a declarat el luni, potrivit agenției bulgare BTA, citează Agerpres.

Radev s-a întâlnit cu ministrul apărării, Gheorghi Panaiotov, şi cu generalul-locotenent Liubcio Todorov, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, a precizat Secretariatul de presă al preşedintelui.

La 28 mai, televiziunea Nova a relatat că, la 11 mai, trupe americane au dat buzna într-o fabrică de echipamente pentru rafinarea uleiului de floarea-soarelui, situată în regiunea Plovdiv. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au arătat şapte militari în uniformă care purtau puşti de asalt… Fabrica se află în imediata apropiere a bazei aeriene Ceşneghirovo, unde avea loc un exerciţiu de amploare.

Ministrul apărării Panaiotov i-a raportat preşedintelui incidentul şi a declarat că s-a întâlnit cu proprietarul companiei. Vor avea loc alte întâlniri cu partea americană pentru a asigura clarificarea completă a incidentului şi prevenirea unor astfel de „neînţelegeri extrem de neplăcute şi deconcertante”.

Radev se aşteaptă la o anchetă amănunţită pentru a identifica oficialii responsabili de incident. De asemenea, el a cerut insistent o revizuire a organizării şi a măsurilor de siguranţă în timpul exerciţiilor militare. „Exerciţiile de pe teritoriul bulgar la care participă aliaţii noştri ar trebui să sporească sentimentul de securitate şi încredere în apărarea colectivă, în loc să provoace tensiuni în rândul bulgarilor”, a spus el.

Ambasada SUA: Soldaţii au intrat într-o clădire de lângă aerodrom, despre care credeau că face parte din zona de antrenament, dar care era ocupată de civili bulgari care administrau o afacere privată

Ministrul apărării a declarat, în cadrul unei şedinţe de informare din 29 mai, că ceea ce s-a întâmplat în timpul exerciţiului militar a fost un incident şi o neînţelegere evidentă.

Incidentul nu a fost făcut public mai devreme pentru că nu a fost raportat, a declarat Panaiotov.

Ambasada SUA a precizat, într-o declaraţie primită sâmbătă de agenția BTA, că „în cadrul exerciţiului Swift Response 21, soldaţi americani repartizaţi la Brigada 173-a aeropurtată au efectuat un exerciţiu de antrenament pentru a simula capturarea şi securizarea aerodromului dezafectat Ceşneghirovo din Bulgaria. Pe parcursul acestui exerciţiu, soldaţii au simulat intrarea şi evacuarea mai multor buncăre şi structuri de pe aerodrom. La 11 mai, soldaţii au intrat şi au curăţat o clădire de lângă aerodrom, despre care credeau că face parte din zona de antrenament, dar care era ocupată de civili bulgari care administrau o afacere privată. Nu s-au tras focuri de armă în niciun moment în timpul acestei interacţiuni”.

Ambasada SUA a prezentat scuze sincere companiei private şi angajaţilor acesteia. „Întotdeauna învăţăm din aceste exerciţii şi investigăm pe deplin cauza acestei greşeli. Vom pune în aplicare proceduri riguroase pentru a defini clar zonele noastre de antrenament şi pentru a preveni acest tip de incident pe viitor”, a precizat ambasada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here