Afaceri de succes cu produse importate


Ești în căutarea unei idei de afaceri și nu prea știi de unde să începi ? Poate ai auzit de la cei din jur că multe firme de import-export de la noi din țară se descurcă foarte bine momentan. Dacă te tentează ideea unei astfel de afaceri, trebuie să știi că cea mai importantă condiție pentru a avea succes este să știi ce fel de produse să imporți astfel încât să atragi un segment important de public.

Dacă ai deschis deja o firmă și ești gata să-ți începi afacerea cu produse de import, ideal este ca înainte de orice să încerci să găsești un produs nou, sau unul pentru care piața nu este încă saturată. În acest sens, este nevoie să faci o cercetare de piață și să stabilești în ce măsură există interes pentru genul de produs pe care te gândești să-l imporți. Dacă încă nu sunt multe firme care comercializează acel produs, sau ești chiar primul care vine cu acest produs pe piață, înseamnă că ai șanse mari să dai lovitura.

Am cunoscut nenumărate cazuri de afaceri de succes care comercializează produse din cele mai variate categorii, începând de la produse cosmetice și până la substanțe chimice esențiale.

Licențe de import

Atenție ! Dacă pentru majoritatea tipurilor de produse nu este necesară obținerea unei licențe de transport, există totuși o serie de produse pentru care legea impune obținerea unei licențe. Acestea sunt : produsele petroliere, substanțele chimice esențiale și precursori, instalații nucleare și metale radioactive.

Taxe vamale

Dacă ai deja firma deschisă și pusă la punct, poți trece la găsirea companiei de la care vei importa (furnizorul). Este la fel de important să găsești un furnizor corect și de încredere, astfel încât să nu rămâi fără stocuri sau să întâmpini alte neplăceri. Odată puse la punct și detaliile legate de contract, plată și transport, îți mai rămâne doar să aștepți livrarea mărfii.

Dacă înainte de a intra în afaceri te-ai documentat foarte bine despre fiecare etapă a procesului, ar trebui sa fii deja familiar și cu taxele pe care trebuie să le plătești la vamă. De asemenea, probabil știi deja că ai nevoie de un număr EORI pentru a-ți desfășura activitatea și pentru a putea plăti taxele vamale fără bătăi de cap.

Singurele produse importate scutite de taxa vamală sunt :

– bunurile ce intră în proprietatea statului;

– mostrele de produse care nu au valoare comercială;

– bunurile înapoiate în țară în urma unor expedieri eronate;

– bunurile de origine română;

– ajutoarele sau donațiile primite de organizații sau asociații non-profit cu caracter cultural sau umanitar.

Obținerea codului EORI

Pentru a obține un număr EORI, trebuie doar să trimiți imediat documentele necesare (certificatul de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA – dacă este cazul – și actul constitutiv, respectiv cartea de identitate pentru persoane fizice) prin intermediul formularului de pe site-ul cod-eori.ro sau prin email la generare@cod-eori.ro.

Noi vom redacta cererea și vom depune pentru tine dosarul la Direcția Generală a Vămilor, urmând ca tu să primești prin email codul EORI în aproximativ 1-2 zile lucrătoare de la depunerea cererii. Astfel, vei putea începe imediat activitatea de import-export în afara UE. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *