Ce să inspectezi la un acoperiș? Când știi că acesta are nevoie de reparatii?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!


Acoperișul unei case este un element esențial pentru protecția acesteia împotriva intemperiilor și a factorilor de mediu. Oricât de bine ar fi construite, în timp, acoperișurile se pot deteriora, iar identificarea problemelor într-un stadiu incipient poate preveni daune majore și costuri suplimentare cu reparații acoperișuri.

Există mai multe tipuri de acoperișuri, fiecare având particularități și riscuri specifice.Dacă vrei să eviți orice tip de problemă, este bine să le inspectezi regulat.

Inspectarea la interior

Prima etapă a inspecției unui acoperiș este verificarea acestuia la interior. Aici trebuie să acorzi atenție mai multor elemente:

 1. Elementele de dulgherie. Verifică dacă există elemente de dulgherie ale acoperișului care lipsesc sau sunt rupte. Acestea pot fi indicatori ai problemelor care necesită reparatii.
 2. Lemn afectat de daunatori. Verifică dacă există semne de daune cauzate de insecte sau rozătoare la elementele de lemn ale acoperișului.
 3. Piese de lemn putrede. Orice element de lemn putred trebuie înlocuit imediat pentru a menține structura acoperișului solidă.
 4. Elemente de fixare slabe. Verifică dacă elementele de fixare, precum cuie sau șuruburi, sunt slabe sau lipsesc.
 5. Găuri sau semne de patrundere a apei. Caută găuri sau semne de patrundere a apei în acoperiș. Acestea pot duce la infiltrarea apei și la deteriorarea ulterioară.
 6. Pene sau popi aplecați. Asigură-te că penele sau popii care susțin acoperișul sunt în stare bună și nu sunt aplecați sau slăbiți.
 7. Izolație. Verifică izolația pentru a te asigura că nu există urme de mucegai sau umezeală. O izolație adecvată ajută la menținerea confortului termic în interiorul casei.

Dacă identifici oricare dintre aceste probleme la interiorul acoperișului, este important să nu încerci să le repari singur. Apelarea la o firmă acoperiș este cea mai bună opțiune pentru a asigura o remediere corectă și durabilă a problemelor.

Inspectarea la exterior

La exterior, este recomandat să apelezi la un profesionist pentru a inspecta acoperișul în detaliu, însă poți efectua și tu câteva verificări preliminare, în funcție de materialul cu care este învelit acoperișul:

 1. Acoperișuri din tiglă ceramică: Verifică absența tiglelor lipsă sau sparte și observă dacă există urme de muschi sau licheni. Acestea pot afecta aspectul estetic al acoperișului și pot favoriza acumularea de umezeală.
 2. Acoperișuri din tiglă metalică: Verifică fixarea plăcilor de tiglă și starea șuruburilor. Acoperișurile din metal pot suferi de ruginire în timp, așa că fii atent la eventualele semne ale acestui fenomen.
 3. Tabla faltuită: Aceste acoperișuri sunt cunoscute pentru durabilitatea lor. În timpul inspecției, verifică sistemul de prindere, asigurându-te că nu există loviturile sau rugina care pot compromite integritatea tablei.
 4. Acoperișuri din sindrila bituminoasă: Sindrila bituminoasă este un material rezistent, dar trebuie verificat periodic. Asigură-te că nu există plăci de sindrila lipsă sau rupte și observă dacă există urme de mucegai, mai ales în zonele cu umiditate crescută.
 5. Acoperișuri din cupru: Cu timpul, acoperișurile din cupru pot suferi schimbări de culoare. Verifică prinderea tablei și asigură-te că nu există riscul de desprindere.
spot_imgspot_img