Recuperare AVC – cum ai grija corespunzator de pacient?

recuperare AVC

In jur de 15 milioane de oameni sufera de accidente vasculare cerebrale in fiecare an la nivel global. O mare parte din acestia ajung intr-o stare de invaliditate, avand astfel nevoie de tratamente de recuperare AVC pentru a diminua efectele accidentului.

Desigur, a purta de grija unei persoane care a trecut printr-un AVC nu este un lucru usor – dar nici imposibil. Astfel, daca ai decis sa cari aceasta povara pe umerii tai, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa ai grija corespunzator de un pacient care se recupereaza dupa un accident vascular cerebral!

Incurajeaza exercitiile de miscare zilnic

Un numar foarte mare de pacienti sufera de deficienta motrica de intensitati diferite dupa un asemenea accident. Totusi, pacientul poate fi ajutat sa invete si totodata sa isi reaminteasca cum sa-si foloseasca membrele. Evident, exercitiile si terapia prin miscare sunt de mare ajutor in acest caz.

Aproape orice plan de recuperare AVC include cel putin un tip de exercitii.

Gestioneaza riscurile unui alt potential AVC

In functie de stilul de viata al unui pacient, acesta mai poate suferi de inca un accident vascular cerebral. Este de datoria persoanei care are grija de pacient sa gestioneze riscurile asociate.

Mai exact, trebuie sa verifici zilnic tensiunea arteriala a pacientului, precum si nivelul colesterolului din sange, dar si al stresului la care este expus acesta. Oricand ai dubii sau cand unul din niveluri este peste limita admisa, trebuie sa ceri asistenta medicala.

Modifica spatiul in care locuieste pacientul pentru a evita cazaturile

Este cunoscut faptul ca pacientii care au trecut printr-un AVC experimenteaza dificultate crescuta atunci cand au cazut si vor sa se ridice. In cele mai multe cazuri, acestia nu se pot ridica. Daca un astfel de lucru se intampla, trebuie sa faci modificari la nivelul spatiului in care locuieste pacientul.

Un pas din terapia de recuperare AVC consta si in invatarea pacientului de a se baza pe scaune ajutatoare, accesorii de sustinere si asa mai departe.

Vorbeste cu medicul inainte de a oferi pacientului suplimente medicale/alimentare

Exista foarte multe suplimente destinate recuperarii AVC pe piata. Totusi, nu toate sunt ideale pacientilor care au suferit de asa ceva. De exemplu, substanta ginko biloba contribuie la riscul unui al doilea atac vascular cerebral.

Tocmai de aceea, ar trebui sa consulti sfatul medicului specialist inainte de a oferi suplimente pacientului tau.

Nu uita ca pot aparea efecte secundare in urma unui AVC

De regula, un pacient este externat si trimis acasa atunci cand efectele secundare ale unui AVC scad in intensitate sau dispar complet. Totusi, acestea pot reveni – in functie de stilul de viata al pacientului si de rutina de recuperare AVC pe care o urmeaza acesta.

Daca ai grija de un astfel de pacient, ar trebui sa pui sub semnul intrebarii orice schimbare de comportament sau simptom nou. Cand observi un astfel de lucru, contacteaza medicul neurolog.

In cele din urma, exista si situatii cand nu poti avea grija de cel drag tie si astfel, nu-i poti asigura cele necesare pentru recuperare AVC. In acest caz, este indicat sa apelezi la institutii care ii pot garanta acestuia ingrijire in permanenta, inclusiv recuperare corespunzaoare.

O asemenea institutie este Vitalitas, un centru de longevitate activa care se va deschide in acest an si care este echipat cu echipamentele, dar mai ales cu personalul necesar pentru a putea avea grija de pacientii care au trecut printr-un accident vascular cerebral.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *