H79, noul SUV Dacia, va fi lansat la inceputul lui 2019

H79, noul SUV Dacia, va fi lansat la inceputul lui 2019

Automobile Dacia va lansa noul model SUV, cu denumirea tehnica H79, in lunile ianuarie sau februarie ale anului viitor, testele tehnice urmand sa inceapa in Romania, la poligonul “secret” de la Merisani, Arges, la jumatatea acestui an, au declarat pentru Business Standard surse apropiate constructorului.

“Proiectul H79, adica SUV-ul Dacia, se afla cam in a saptea luna de conceptie si urmeaza sa se nasca in scurt timp. Cam pe la jumatatea acestui an vor incepe testele, realizate pentru masinile de serie, in poligonul din Arges, teste necesare atat pentru studierea comportamentului si parametrilor tehnici ai masinii cat si pentru eventuala calibrare a utilajelor de productie de la uzina din Pitesti”, au aratat sursele citate.

La poligonul de testare din Arges a fost analizat, de asemenea, comportamentul modelului Logan, inainte de lansarea din 2004, precum si al altor modele construite de Renault.

SUV-ul Dacia, derivat din conceptul Steppe prezentat la Geneva in anul 2006, ar putea imprumuta, potrivit presei internationaloe, unele trasaturi ale modelului Nissan X-Trail, inclusiv gama de motorizari a modelului. Printre propulsoarele care ar putea echipa automobilul se numara doua variante ? una de 75 de cai putere si alta de 115 cai putere.

Modelul, care va dispune atat de o versiune cu tractiune pe rotile din fata cat si de una cu tractiune integrala nepermanenta, va avea un pret de pornire de circa 12.000 de euro, fapt care il va pozitiona pe un palier unde se regasesc marcile asiatice Hyundai, Kia sau chiar Hover. Pe langa piata romaneasca, Renault vizeaza cu acest model si o serie de piete externe unde aceste automobile sunt apreciate, si, in special piata din Rusia.

H79, al saselea model construit in programul Logan, va utiliza componente existente si testate deja pe multe alte modele ale aliantei Renault-Nissan, acestea avand avantajul ca au fost verificate deja ca fiabilitate. Analistii si presa straina apreciaza ca lipsa de experienta a Dacia in cosntructia unor astfel de modele ar putea conduce, intr-o prima faza, la dezvoltarea doar a versiunii 4×2, masina urmand sa beneficieze in compensatie de un plus la capitolul imbinari, calitatea caroseriei si a sistemelor de tractiune.

Din programul Logan fac parte, de asemenea, modelele Logan Berlina (denumire tehnica XC90), Logan MCV (break), Sandero, Van (furgon) si Pick-Up.

Recent, Automobile Dacia a prezentat la Salonul Auto din acest an de la Geneva un alt model SUV, conceptul Duster, dezvoltat de centrul de design Renault din Romania, actiune de marketing menita, printre altele sa obisnuiasca potentialii clienti cu faptul ca Automobile Dacia, constructor specializat in modele berlina si autoutilitare, poate face pasul spre un SUV.

Exporturile Dacia vor ajunge in acest an la 75% din totalul vanzarilor, in conditiile in care anul trecut reprezentau circa doua treimi din total. Piata auto din Romania, afectata puternic de criza economica, va scadea in acest an cu 45% fata de anul 2008, pana la circa 180.000 de unitati si la jumatatea nivelului raportat in 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *