Oamenii de afaceri avertizeaza: Nu pot fi confiscati, peste noapte, banii de pensii

Principiul de lucru potrivit caruia Executivul poate lua, fara consultari, orice decizii privind banii cetatenilor e inadecvat si pagubos pentru Romania anului 2017, afirma reprezentantii oamenilor de afaceri, referindu-se la planurile Guvernului de a modifica Pilonul II de pensii, unde milioane de romani au contribuit aproape un deceniu.
Potrivit acestora, nu exista precedent in istoria Romaniei post-“89 in care statul sa ia – fara angajament de returnare – din banii care apartin, de fapt si de drept, cetatenilor ei. “Daca acest precedent va fi creat – in dauna sistemului de pensii private, singura reforma structurala care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternantelor la putere -, atunci ideea de predictibilitate a politicilor economice romanesti va suferi o lovitura catastrofala. Una cu efecte nefericite pe termen lung”, afirma Dragos Neacsu, CEO al Erste Asset Management si membru in Consiliul Director al Romanian Business Leaders (RBL), o asociatie importanta a oamenilor de afaceri.
In prezent, sapte milioane de romani au contributii la pilonul privat obligatoriu de pensii, unde se varsa aproape jumatate din contributia totala la pensii, de 10,5%, retinuta din salariu.
Cum vor fi afectate?contributiile personale
“Daca nivelul contributiei este redus, fie si temporar, fiecare participant pierde nu numai banii ce nu mai ajung in contul sau personal de pensie (sistemul de pensii private), ci si efectul de multiplicare a acestora prin investitiile facute in numele lor de administratori profesionisti”, a explicat reprezentantul RBL.
Potrivit unui studiu, randamentul mediu de 5,37% obtinut la nivelul intregului sistem, de la intrarea primelor contributii lunare in conturi, in mai 2008, si pana la finele anului 2015, il situeaza pe locul unu in topul randamentelor obtinute de sistemele de pensii private la nivelul Uniunii Europene. “Ce inseamna un nivel de 5% al randamentului mediu anual al unei investitii pe termen lung? Valoarea contului individual se dubleaza intr-un interval de 15 ani, daca valoarea contributiei lunare ramane constanta”, a explicat specialistul.
Criza de bani la buget
In acest an au aparut mai multe scenarii privind desfiintarea Pilonului II, data fiind criza de fonduri la buget si in contextul in care o treime din pensii sunt platite, lunar, din imprumuturi. “Nu ne imprumutam pentru a face autostrazi – sa legam provinciile istorice si sa modernizam procesele de educatie si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *