Tudose le face un cadou pretios chinezilor si renunta la fondul de investitii de un miliard de dolari

Guvernul Tudose a anuntat ca nu va prelungi memorandumul cu Rompetrol pana cand nu se va finaliza ancheta DIICOT care vizeaza compania si pina nu va incasa datoriile istorice. Ceea ce pare un nou razboi intre Palatul Victoria si kazahii de la KazMunaiGaz, actionarii fostului grup Rompetrol, e de fapt un cadou neasteptat facut chinezilor, cei care vor prelua in curand controlul companiei petroliere de la kazahi, fara a mai fi conditionati sa creeze intai fondul de un miliard de dolari stipulat in memorandum. Important este ca anuntul de la Guvern vine fix dupa ce s-a incheiat vizita la Bucuresti a celei mai mari delegatii de chinezi in Romania.
Practic, guvernul Tudose le face un cadou pretios chinezilor, care in aceasta luna vor finaliza achizitia a 51% din KMGI, si kazahilor, care vor ramane cu restul de 49% din actiuni.
Vineri seara, Ministerul Energiei a anutat, intr-un comunicat, ca joi, 9 noiembrie 2017, prim-ministrul Romaniei Mihai Tudose a avut la Palatul Victoriei o intalnire cu o delegatie a KazMunaiGaz, proprietarii KMG International (fostul grup Rompetrol), si cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMGI.
“In cadrul intalnirii, la care au participat si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor s-a discutat despre Memorandumul semnat in 2013 intre statul roman si compania KMG. In urma discutiei, Guvernul Romaniei a comunicat KazMunaiGaz ca pentru a putea discuta o noua prelungire a prevederilor Memorandumului incheiat in urma 4 ani, trebuie sa fie indeplinite doua conditii: achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie. Premierul Mihai Tudose a subliniat ca cele doua conditii trebuie intrunite cumulativ, altfel statul roman nu va mai putea lua in calcul intelegerea din 2013”, se arata in comunicat.
Context: Vizita celei mai mari delegatii de chinezi in Romania
Anuntul de la Palatul Victoria vine imediat dupa ce in Romania s-a incheiat vizita celei mai mari delegatii de chinezi de pana acum in tara noastra, delegatie condusa de vicepresedintele Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma si directorul Administratiei Nationale pentru Energie, Nur Bekri.
Delegatia a fost prezenta in contextul in care Romania a gazduit, intre 8-10 noiembrie, prima intalnire a ministrilor energiei din 16 tari europene si China, in marja reuniunii organizate de? Centrul Roman al Energiei (CRE) sub patronajul Ministerului Energiei si al Ministerului Afacerilor Externe, in cadrul formatului 16+1. Din delegatie au facut parte reprezentantii a peste 20 de companii chineze din sfera energiei, unele dintre cele mai mari. Nur Bekri a avut chiar, in deschiderea evenimentului, un briefing de presa comun cu Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe, si Toma Petcu, ministrul Energiei.
“Romania a avut onoarea de a organiza prima conferinta in formatul 16+1, dupa ce tara noastra si-a asumat rolul de coordonator al domeniului energiei in aceasta platforma de cooperare. Credem ca, fiind gazda a doua evenimente foarte importante intr-un termen foarte scurt – CESEC si reuniunea 16+1 – Romania isi demonstreaza pozitia de factor de stabilitate energetica in regiune. Reuniunea 16+1 pune fata in fata companii europene si chineze in incercarea de a gasi noi proiecte comune, dincolo de cele aflate deja in curs de negociere: reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda si un grup energetic nou la Rovinari”, a comunicat, joi, pe 9 noiembrie, Ministerul Energiei.
Kazahii anunta in conferinta ca vor fondul
Cu cateva ore inainte ca Ministerul Energiei sa anunte ca Guvernul nu prelungeste memorandumul, reprezentantii KMGI au organizat?o intalnire cu presa, in care au anuntat ca ei vor sa se faca fondul de investitii si ca au primit asigurari de la Guvern ca implementarea memorandumului va fi accelerata.
“Ne-am intalnit ieri (joi – n.r.) cu reprezentantii Guvernului, cu premierul Tudose si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor. Tema principala de discutie a fost intrarea in vigoare a memorandumului de intelegere din 2013 si sa ne reasiguram angajamentele ca suntem gata sa punem in aplicare acest memorandum. Avem confirmarea ca lucrurile vor fi accelerate si vom vedea solutii rapide”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KazMunaiGaz, citat de Agerpres. Zhangulov a mai spus ca tranzactia prin care compania chineza CEFC preia 51% din actiunile KMGI va fi finalizata in aceasta luna, in prezent derulandu-se ultimele detalii tehnice.?
Aceasta aparenta contradictie intre declaratiile oficiale de la Guvern si cele facute celor de la KMG are de fapt rolul de a consolida imaginea kazahilor.
Istoric. Ce prevedea memorandumul
Memorandumul semnat in februarie 2013 de guvernul Ponta stipula infiintarea, organizarea si functionarea unui fond de investitii kazah-roman in sectorul energetic, in care statul trebuia sa detina 20% din actiuni si care trebuia sa realizeze, in decurs de 7 ani, investitii de aproximativ un miliard de dolari in sectorul energetic din Romania. Numai din TVA, daca se realizau aceste investitii, statul ar fi incasat pana acum 190 milioane de dolari.
Pe de alta parte, din 2014, cand a fost aprobat prin HG 35 memorandumul cu Rompetrol, si pana in prezent statul nu a desemnat inca entitatea care sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *