Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri cere desecretizarea scrisorii trimise de Comisia Europeana in legatura cu normele RCA

Patronatul cere desecretizarea scrisorii primite de la CE in 19 iulie si mentinerea legislatiei actuale RCA, avand in vedere decizia Consiliului Concurentei din 4 decembrie.
Autoritatea a anuntat, in 4 decembrie, ca a sanctionat, cu o amenda de 53 milioane euro, noua companii de asigurari si UNSAR pentru incalcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei prin coordonarea comportamentelor pe piata in vederea majorarii tarifelor la asigurarile obligatorii de raspundere civila (RCA).
“UNTRR considera inadmisibila abordarea Comisiei Europene de a secretiza o scrisoare cu impact financiar urias pentru 7,6 milioane de cetateni romani si ai Uniunii Europene si solicita desecretizarea acesteia, in caz contrar Comisia Europeana s-ar putea face susceptibila de sustinerea unor intelegeri neconcurentiale a companiilor de asigurari”, se arata in comunicat.
UNTRR a subliniat ca a semnalat inca din 2015 ca asiguratorii nu respecta legislatia privind concurenta si a solicitat la acel moment plafonarea tarifelor RCA si investigarea companiilor de asigurari, intrucat practicau in linie acelasi tarif, de 5.000 de euro/an pentru un autocamion sau autocar la clasa de baza B0.
“UNTRR solicita autoritatilor romane si Comisiei Europene sprijinirea formulei actuale de calcul a valorilor de referinta RCA. Procentul actual al costurilor administrative de 25% din formula sau alte componente pot fi analizate, pe baza de argumente puternice si transparente, dar anularea aplicarii acestei formule din legea existenta faciliteaza posibile practici de cartel pe piata RCA romaneasca, in ciuda declaratiilor ipocrite ale companiilor de asigurari in favoarea pietei libere”, se arata in comunicat.
Patronatul a aeamintit ca, in 2016, CE a sanctionat cartelul camioanelor, iar clientii din toata Europa au cautat solutii pentru recuperea prejudiciului provocat de acesta.
“In mod similar, intelegerea neconcurentiala de pe piata asigurarilor ar putea aduce un nou nivel al practicii in domeniul concurentei pentru instante, casele de avocatura si, posibil, pentru fondurile de investitii din Romania, care ar dori sa se implice in recuperarea prejudiciului provocat clientilor RCA”, se arata in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *