Basescu, in Palestina, tara de dincolo de zid: “E usor sa te cramponezi de istorie. Adevarul istoric sa ramana in cartile de istorie”. Corespondenta Gandul

de Anca SIMINA Publicat la: 21.01.2014 17:28 Ultima actualizare: 21.01.2014 17:29

Zi senina, in Ramallah. Dupa zidul electrificat din placi de beton, prin care israelienii si-au separat “atacatorii” pana la pacea care nu mai vine, curtile trasate aproape fara noima mustesc de gunoi. Pet-uri, cartoane, cutii de bauturi racoritoare ar pluti in aer daca ar fi vreo urma de vant. E o saptamana de cand gunoierii sunt iar in greva, iar statul, asa cum sunt decisi palestinienii sa-i spuna mai departe, desi e inca legat, prin fire vazute si nevazute, mai ales financiare, de Israelul vecin, e iar incapabil sa-si faca platile, sa-si apere cetatenii crescuti cu arma in? mana.

Pentru pacea la care oamenii de rand spera cumva, iluzoriu, dar pentru care n-ar ceda aproape nimic, lideri din lumi complet diferite se opresc, din timp in timp, sa schimbe pareri la Beit Hanasi, resedinta lui Mahmoud Abbas. Azi, a fost randul presedintelui Basescu. “Ne intereseaza pentru ca e o zona apropiata, dar si pentru ca traiesc foarte multi romani. Sunt jumatate de milion de vorbitori de romana in Israel, sunt mii in Palestina, sunt zeci de mii in Iordania, Siria si Egipt. Au dreptul de a fi aparati de statul roman, ceea ce ne obliga sa ne spunem parerea”, si-a justificat Basescu implicarea, rostind, la distanta de cinci ani, alta “solutie” pentru aceleasi “doua state, in pace si securitate”: renuntarea la sensibilitatile istorice pentru cedarea unor teritorii, pe model franco-german “pentru ca niciodata situatia nu a fost mai rea in regiune”.
Sensibilitatile reale si compromisul de pe hartie
Doua zile in Israel si apoi in Palestina, in care Romania are, aproape prin exceptie in Europa, un oficiu de reprezentare, Basescu a militat pentru initiativa luata de Departamentul de Stat american prin John Kerry, esuata insa in primele sase luni din cele noua rezervate negocierii. “Adevarul istoric sa ramana in cartile de istorie”, a sustinut el, mult mai transant decat a facut-o public in Israel, renuntarea la sensibilitatile in mare parte de natura religioasa, in favoare unui “compromis urias” de tipul celui franco-german.
Pentru pamant, prizonieri, securitate ori pentru o parte din Ierusalim, fiecare familie de musulmani sau de evrei isi numara insa mortii. “E foarte usor cand nu vrei sa ajungi la compromis sa te cramponezi de istorie, dar rostul negocierilor e sa restabileasca pacea, nu sa restabileasca adevarul istoric”, crede insa Basescu, convins ca “toti cei care iubesc si respecta regiunea” ar fi dispusi la compromis. Cum arata cel teoretic, vazut de la Bucuresti? “Puteti sa puneti toate subiectele in disputa pe masa, sa veniti cu solutii jumatate – jumatate la toate cinci si sa vedeti care merge si care nu merge la jumatate. Niciuna, repet, niciuna in afara de securitate si aici vizez mai ales Israelul, nu necesita 100% in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *