LISTA POLITICIENILOR care asteapta sentintele judecatorilor in DOSARE DE CORUPTIE

de Biro Attila Postat la: 23.06.2012 09:00 Ultima actualizare: 23.06.2012 09:11

Monica Iacob Ridzi, Miron Mitrea, Dan Pasat, Dan Voiculescu,Cristian Poteras,?Gheorghe Falca sunt cativa dintre politicienii judecati in dosare de coruptie, care inca asteapta sentinte definitive. Deputatul PDL Eugen Badalan va afla sentinta definitiva in dosarul sau pe 29 iunie. Catalin Voicu, condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare, va afla deznodamantul dupa recurs. Gandul trece in revista dosarele politicienilor aflate pe rolul instantelor.
Politicienii care asteapta sentintele definitive si executorii in dosarele de coruptie
Urmatoarea sentinta a unui parlamentar va fi cea a deputatului PDL Eugen Badalan. Acesta va afla daca va fi condamnat, achitat sau daca instanta va dispune o alta solutie pe 29 iunie. In prima instanta, Eugen Badalan a fost gasit vinovat de fapte de coruptie. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare. Sentinta a fost atacata cu recurs atat de Badalan, cat si de Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Procurorii DNA au cerut in recurs majorarea pedepsei la 5 ani de inchisoare cu executare.
In acest dosar, Eugen Badalan alaturi de alti cinci comandanti ai Statului Major al Fortelor Terestre ar fi prejudiciat bugetul statului cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro. Procurorii au stabilit ca acuzatii si-ar fi incalcat si depasit atributiile cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, incheiat intre SMFT si SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, in valoare totala de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnarii contractului.
Vezi aici detaliile dosarului.
Un alt caz de coruptie cu greutate care asteapta o decizie definitiva este dosarul senatorului Catalin Voicu. Pe 1 iunie 2012 un complet de trei judecatori ai Curtii Supreme l-au condamnat pe Catalin Voicu la cinci ani de inchisoare cu executare. In acelasi dosar fostul judecator Florin Costiniu de la ICCJ a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Recursul sentintei de cinci ani de inchisoare va fi judecat de completul de cinci judecatori ai ICCJ. Decizia acestui complet va fi definitiva si executorie.Senatorul Catalin Voicu, Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Procurorii afirma ca, in perioada iulie – septembrie 2009, Catalin Voicu, “prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Casuneanu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) si 200.000 de euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Florin Costiniu, n.r.), in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
Citeste mai multe despre acest dosarul Voicu.
In afara de Trofeul Calitatii, Adrian Nastase a mai fost trimis in judecata in alte doua dosare: Matusa Tamara si Zambaccian. In dosarul Matusa Tamara, judecatorii Cutii Supreme l-au achitat pe fostul premier, iar in dosarul Zambaccian l-au condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru infractiunea de santaj, dar l-au achitat pentru infractiunea de luare de mita.
Vezi aici detaliile acestui dosar.
Deciziile din dosarele Matusa Tamara si Zambaccian nu sunt definitive DNA si avocatii le-au atacat cu recurs. Recursurile vor fi judecate tot de ICCJ, de un complet de cinci judecatori ai Curtii Supreme. Recursul in dosarul Matusa Tamara va fi judecat luni 25 iunie, in acest dosar Nastase este acuzat de DNA de dare de mita.
Citeste detaliile dosarului Matusa Tamara.
In dosarul Zambaccian, alaturi de Adrian Nastase a mai fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare si sotia acestuia Dana Nastase. Procurorii DNA l-au acuzat pe Nastase ca a primit mita in valoare totala de 630 000 euro de la Irina Jianu pentru a o mentine in functia de inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. Nastase a mai fost acuzat ca a primit foloase necuvenite de la Ioan Paun, fostul consul al Romaniei in China, dar si ca l-ar fi santajat pe acesta.
Vezi aici ce acuzatii contine dosarul Zambaccian.
Dosare aflate in prima instanta sau care mai au una sau doua cai de atac
Dan Voiculescu, Monica Iacob Ridzi, Gheorghe Falca, Dan Pasat, Radu Mazare, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, George Copos si alti politicieni acuzati de coruptie inca asteapa primele sentinte sau urmeaza sa fie judecati apel, mai avand inca una sau doua cai de atac pana la o sentinta finala. Intr-unele din aceste dosare, judecatorii nu au emis inca nicio o sentinta. Sentintele din aceste dosare nu vor fi definitive, ele vor putea fi atacate cu apel sau recurs. Abia dupa recurs, care in general se judeca la Curtea Suprema, sentintele vor fi definitive si executorii.
Dosarul “I.C.A.” – Dan Voiculescu. In decembrie 2008, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare. Procurorii sustin ca Dan Voiculescu a cumparat 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real.
Dan Voiculescu a fost acuzat de infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite precum si spalare de bani. Celelalte persoane trimise in judecata sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Catalin, Mencipicopschi Gheorghe, Sorin Pantis, Savulescu Vlad-Nicolae,Domnisoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.
Dosarul se afla pe rolul Curtii Supreme de 3 ani si sase luni.
Citeste aici detaliile dosarului ICA – Dan Voiculescu
Dosarul Ridzi – 2 Mai. Potrivit DNA, in perioada 17 martie -22 mai 2009, inculpata Iacob-Ridzi Monica-Maria, in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.
Pe 3 mai 2011 fostul ministru al Tineretului este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii.
Dosarul se afla pe rolul Curtii supreme de un an si doua luni.
Dosarul “Fabrica de zahar” – Gheorghe Falca. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru fapte de coruptie in 2007. Anchetatorii au stabilit ca, in cursul lunii martie 2005, in calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falca ar fi primit de la Francisc Demeter si de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decat apartamentul dat la schimb. Aceasta tranzactie s-ar fi efectuat pentru ca, in schimb, primarul Falca sa-i favorizeze pe cei doi presupusi mituitori in obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, situat in centrul orasului. Tribunalul Alba l-a achitat pe Gheorghe Falca. Aceasta este prima instanta, decizia de achitare nu este definitiva. Dosarul urmeaza sa fie judecat in apel de o curte de Apel, iar decizia finala va fi dispusa de Curtea Suprema.
Acest dosar este judecat de magistrati de patru ani si opt luni.
Dosarul “Voluntari” – Miron Mitrea. Liderul PSD a fost trimis in judecata in martie 2009. Potrivit rechizitoriului, in perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. Curtea Suprema a decis dupa doi ani ca urmarirea penala trebuie refacuta. Dosarul de corutie a lui Miron Mitrea a fost restituit DNA ianuarie 2011.
Miron Mitrea la DNA. Procurorii l-au instiintat ca reiau urmarirea sa penala pentru luare de mita.
Citeste aici detaliile dosarului
Dosarul retrocedarilor ilegale – Cristian Poteras. Fostul primar al sectorului 6 a fost trimis in judecata in martie 2011. DNA il acuza pe Poteras ca ar fi atribuit ilegal titluri de proprietate pentru 12 hectare de teren in Capitala. Printre beneficiari s-ar fi aflat si un var al sotiei edilului. Potrivit procurorilor im 2006, valoarea terenurilor retrocedate neintemeiat era de 58 de milioane de euro. Proprietatile au fost vandute ulterior, pentru circa 82 de milioane de euro.
Dosarul este judecat de un an si trei luni de Judecatoria Sector 6.
Dosarul Posta Romana – Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy. In decembrie 2010 fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, si fostul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu au fost trimisi in judecata de catre DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Potrivit procurorilor cei doi ministri ar fi luat parte la trecerea frauduloasa a unui imobil de pe Calea Victoriei din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private. Prejudiciul stabilit in acest dosar se ridica la peste 8 milioane de euro.
Dosarul este judecat de Curtea Suprema de un an si sase luni.
Vezi aici detaliile acestui dosar.
Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy sunt judecati si in dosarul Privatizarilor Strategice. Cei doi fosti ministri au fost acuzati de procurori ca ar fi utilizat pozitiile pe care le ocupau in Guvern pentru a favoriza anumiti concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta. Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, acestia au constituit sau aderat la un grup infractional organizat cu caracter transnational, din care au facut parte si Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu. Citeste si alte elemente despre acest dosar. http://www.gandul.info/politica/blaga-olteanu-marko-si-videanu-audiati-la-instanta-suprema-in-dosarul-privatizarilor-strategice-9680518
Dosarul este pe rolul Curtii Supreme de trei ani si trei luni.
Dosarul “Mita de la PIC” – Antonie Solomon. In martie 2010 fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon a fost trimis in judecata pentru luare de mita. Procurorii sustin ca Solonon? ar fi primit 50.000 de euro mita de la Cornel Penescu, unul dintre proprietarii lantulului de hipermarketuri PIC. Banii ar fi fost platiti pentru a elibera autorizatia de constructie pentru un magazin PIC in Craiova, pe un teren aflat in litigiu.
Dosarul este judecat de Tribunalul Galati de doi ani si trei luni.
Dosarul de santaj – Dan Pasat. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *