Noi proteste ale “vestelor galbene”. Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Jurnaliste agresate, 220 de persoane retinute

UPDATE: La Paris, au manifestat aproximativ 4.000 de a”veste galbene”, iar protestul s-a incheiat la ora locala 19.00, manifestantii fiind atunci evacuati de pe Champs-Elysees si circulatia redeschisa.
Potrivit lci.fr, in urma incidentelor de la protestele de sambata au fost retinute 220 de persoane, dintre care 142 la Paris. Printre cei retinuti se numara si Eric Drouet, figura marcanta a miscarii a”vestelor galbene”, care a fost plasat in arest. Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.
UPDATE: Doua jurnaliste de la France 2 Montpellier au declarat, sambata, pentru AFP, ca au fost agresate de manifestanti in veste galbene in timp ce transmiteau informatii de la protestul de la Boulou, localitate din apropierea frontierei cu Spania, relateaza News.ro.
Anne Domy, redactor, si Audrey Guiraud, fotoreporter, se aflau in momentul agresiunii in apropierea statiei de taxare de pe autostrada A9, la Boulou, blocata partial de manifestanti pe parcursul zilei de sambata.
Citeste si: CFR, promisiune inainte de sarbatori: Ce surpriza le-a pregatit calatorilor
“Totul a degenerat dupa-amiaza, cand fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanti si cand a avut loc o busculada din cauza panicii. Eu si colega mea am fost urmarite, prinse si lovite de o multime de manifestanti care ne-a incercuit. “Vandute”, “nu faceti nimic altceva decat sa traficati realitatea”, tipau furiosi cei cu vestele galbene, atat femei cat si barbati”, a declarat Anne Domy.
Cele doua jurnaliste spun ca au fost salvate de un manifestant care s-a interpus intre ele si agresori, astfel ca au putut sa fuga, “sub o ploaie de insulte”.
Jurnalistele au depus plangere dupa incidentul de la Boulou.

UPDATE: Aproximativ 2.000 de “veste galbene” participa, sambata, la manifestatiile de la Paris, conform estimarilor autoritatilor locale. Protestele au fost marcate de incidente, iar 79 de persoane au fost retinute. In intreaga tara, numarul protestatarilor este 23.800, potrivit lci.fr. La Saint-Chamond (Loire), manifestantii au bruscat o echipa a televiziunii BFMTV si o jurnalista de la La Tribune-Le Progres.
Potrivit Le Figaro, un reporter si un cameraman de la BFMTV, insotiti de doi agenti de paza, transmiteau informatii de la Saint-Chamond cu privire la blocajul de pe autostrada A47, in momentul in care manifestantii au incercat sa le ia camera. Camera de luat vederi a fost deteriorata, iar unul dintre insotitorii echipei de televiziune a fost ranit lla mana. Dupa acest incident, o jurnalista de la La Tribune-Le Progres a fost agresata de doua persoane care purtau veste galbene. “Un cuplu a bruscat-o incercand sa ii ia telefonul cu care facea fotografii. Alte veste galbene au intervenit pentru a recupera telefonul si a i-l inapoia”, a Patrick Mauge, reprezentant al cotidianului francez.
BFMTV si La Tribune-Le Progres urmeaza sa depuna plangere cu privire la aceste incidente.
La Paris, exista interes din partea a mii de persoane pentru a participa la o manifestatie organizata in zona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *