Vacanta pentru senatori, in ajutorul partidelor. UDMR: “Senatul are un rol nu numai legiuitor, ci si politic”. PC: “Trebuie ca partidul sa fie in teritoriu, primarii nu sunt suficienti”

de Sorina Ionasc Publicat la: 22.04.2014 19:50 Ultima actualizare: 22.04.2014 19:54

Dupa ce si-au votat o luna de vacanta, senatorii gasesc tot felul de explicatii. “Alegerile europarlamentare sunt mai importante acum”, spune udemeristul Verestoy Attila. “Vacanta pentru campania electorala nu este vacanta”, spune si senatorul Cristian Dumitrescu. Totul este, insa, pentru a ajuta partidele politice in campania pentru euroalegeri.

Au avut aproape o saptamana libera de Paste, dar acum mai vor inca patru. Senatorii care si-au votat inca o luna de vacanta, sub pretextul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, tin mortis sa scoata in evidenta necesitatea lor in teritoriu pentru a face o prezenta la vot mai mare si pentru a explica omului de rand cat de important este Parlamentul European pentru Romania.
“Nu e vacanta, nu este timp liber, din contra, este o perioada foarte densa din punct de vedere politic si senatorii vor lucra acolo unde sunt alesi, in circumscriptiile electorale. Sigur ca vor lucra, dar in teritoriu. Avem aceasta incarcatura electorala foarte mare”, ii apara vicepresedintele Senatului, pesedistul Cristian Dumitrescu.

La votul din Biroul Permanent al Senatului, membrii PSD, PC si UDMR s-au pronuntat in favoarea acestei propuneri, de a avea activitate in teritoriu timp de patru saptamani. Reprezentantul maghiar in conducerea Senatului, Verestoy Attila, subliniaza faptul ca, din punctul lui de vedere, Senatul are si un rol politic, motiv pentru care partidele trebuie ajutate prin prezenta tuturor membrilor in teritoriu.
“Senatul are un rol nu numai legiuitor, ci si politic. Sunt deputati si senatori alesi pe listele unor partide. A fi prezent la PE este un interes national si, deocamdata, nu exista o presupusa prezenta mare la alegerile din 25 mai, ceea ce nu este bine pentru a avea o forta de convingere in Europa. Noi avem nevoie mai mare de Europa decat pana acum. Rolul nostru este necesar nu numai pentru scosul oamenilor la vot, ci pentru a da explicatiile necesare ca tot romanul sa fie convins ca sunt alegeri importante. Anul acesta va fi o prezenta la vot mai buna, o sa vedeti, si datorita acestor patru saptamani de activitate in teritoriu. Este un cumul de efort care trebuie sa dea un rezultat”, a declarat Verestoy, contactat de gandul.
Intrebat despre indemnizatia de senator, care va fi incasata in aceasta perioada, udemeristul a precizat ca nu-l intereseaza pentru ca el nu traieste din ea.
“Nu ma intereseaza indemnizatia de senator, eu o donez de zeci ani. Consider ca acel scop de a arata intregii tari importanta europarlamentarelor este mai presus decat prezenta in acest moment in Parlament, mai ales ca putem recupera marind numarul de zile lucratoare dintr-o saptamana. Nu e vorba de a pierde niste zile, ci doar de un decalaj”, a mai spus Verestoy.
Din randul conservatorilor, senatorul Vasile Nistor vrea si el sa arate ca, de fapt, cele patru saptamani de activitate in teritoriu nu reprezinta un timp pierdut. “Vom recupera cu plen si marti, si miercuri, si joi. Nu se pierde niciun timp”, spune el.
Intrebat de gandul care este rolul senatorilor in teritoriu, in conditiile in care oricum partidele se pot baza si pe alesii locali, Nistor a cotat alegerile parlamentare ca pe o incercare mai grea decat alegerile locale.
“Cand e o campanie electorala cand nu sunt candidati parlamentari, ci europeni, fiecare partid are obligatia sa-si faca campanie pentru ca oamenii nu sunt instruiti in domeniul asta, nici nu ies la vot si trebuie ca partidul sa fie in teritoriu sa incerce sa-i scoata, sa-i convinga. Pai si primarii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *