Vineri se anunta ce oras romanesc va deveni Capiala Europeana a Culturii in 2021. Finalistele sunt Cluj-Napoca, Baia Mare, Timisoara si Bucuresti

Vineri, de la ora 17:15, la Biblioteca Nationala a Romaniei, va fi anuntat numele orasului recomandat pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 in Romania. Finalistii sunt?Cluj-Napoca, Baia Mare, Timisoara si Bucuresti.
Titlul de Capitala Europeana a Culturii este atribuit unui oras din Uniunea Europeana, din tari candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Pana in 2019, 60 de orase vor fi detinut titlul de Capitala Europeana a Culturii. Programul este considerat a fi initiativa culturala emblematica a Uniunii Europene.In finala din Romania mai sunt patru dintre cele 14 orase care s-au inscris in cursa pentru obtinerea prestigiosului titlu. Vineri, juriul de experti internationali independenti incheie audierea celor care au trecut de preselectii: Baia-Mare, Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara. La evenimentul de vineri dupa-amiaza, de la Biblioteca Nationala a Romaniei, din Bucuresti, vor fi prezenti, printre altii, Steve Green, presedintele juriului de experti, reprezentanti ai Comisiei Europene, precum si ministrul culturii, Corina Suteu.
Incepand din 1985, Uniunea Europeana desemneaza unul sau doua orase, din tari candidate sau pre-candidate, drept Capitala Europeana a Culturii. Se asteapta ca orasele alese sa prezinte, timp de un an, un program cultural inovator si sustinut care sa accentueze bogatia, diversitatea si similaritatile culturii europene in fata unui public international.
In 2021 atat Romania, cat si Grecia, vor gazdui cate o Capitala Europeana a Culturii.
Proiectul Bucurestiului se bazeaza pe ideea orasului invizibil. Printre altele, bucurestenii isi propun sa mute cultura si in cartierele de la periferie – mai putin cunoscute – si sa creeze zone pietonale.
Clujul spera ca va avea un avantaj, dupa ce in 2015 a detinut titlul de capitala europeana a tineretului. Pune accent pe industria cinematografica, datorita festivalului TIFF, dar si pe artele vizuale.
Timisoara vrea sa devina un oras al implicarii si al comuniunii diferitelor etnii, prin cultura. De asemenea, vrea sa produca schimbarea, mai intai prin oameni. Unul dintre mesajele timisorenilor este “aprinde flacara din tine”.
Baia Mare, oras cunoscut drept poarta spre Maramures, pune accent pe dezvoltarea prin industria creativa.
Istoric
Actiunea Capitala Europeana a Culturii a evoluat semnificativ in raport cu perioada de inceput cand reprezenta in primul rand o celebrare a artelor dintr-un oras. Din 1980 s-a constientizat din ce in ce mai mult rolul culturii in viata oraselor, si anume de a contribui la bunastarea cetatenilor si la prosperitatea unui oras. Numeroase orase care au detinut titlul au beneficiat nu doar de un an de succes, ci si de o mostenire de durata.
Printre consecintele raportate de orasele care au detinut anterior titlul se afla urmatoarele:
Titlul de Capitala europeana a culturii a actionat ca un catalizator pentru o schimbare majora a orasului sau a unei zone a orasului.
O crestere semnificativa a respectului de sine si a mandriei fata de oras in randul cetatenilor.
O implicare mai mare in raport cu oferta culturala a orasului, in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *