Certificarea energetica pe intelesul oricui


Certificarea energetica a fost mereu una dintre partile integrante ale procedurilor oficiale necesare inchirierilor. Astfel, certificarea energetica se realizeaza eliberand un certificat energetic pentru chiriasi, act care a devenit obligatoriu, incepand din iunie 2013, pentru oricare proprietar.

Certificatul de performanta energetica va contine un calcul amanuntit al eficientei energetice specifice proprietatii respective. Insa, daca ati procedat la inchirierea unei cladiri inainte de iunie 2013, nu vi se aplica prevederile noii legi. Certificatul in cauza va trebui sa il primiti de la proprietarul proprietatii impreuna cu contractul de inchiriere. Actul se elibereaza doar de catre un auditor energetic atestat, si este dat chiriasului imediat ce acesta efectueaza vizita cladirii si solicita informatii relevante in ceea ce priveste consumul energetic. Chiriasul are tot dreptul ca sa verifice actul inaintea semnarii oricarui contract cu proprietarul.

Un certificat energetic este un document extrem de util pentru chiriasi, deoarece prezinta informatii importante privitoare la clasa de eficienta energetica a casei in cauza. Acest document ofera celor interesati toate detaliile privind atat consumurile de energie dar si modul cum se face conservarea energiei in respectiva casa. Actul scoate in relief doua aspecte foarte importante ale cladirii – chiriasul este pus la curent in ceea ce priveste eficienta energetica specifica acelei case (adica pretul total al energiei consumate) si da indicatii referitoare la impactul energiei degajate din casa catre mediul inconjurator.

Notarea aflata intr-un certificat energetic se bazeaza pe niste factori precum planul general al cladirii respective, incalzirea, iluminarea, varsta imobilului, sistemul sau de izolatie, ca si constructia intreaga a casei. Nota cea mai mare pe care o poate primi o casa este A, insa este doar un vis greu de indeplinit, deoarece majoritatea cladirilor primesc note de D si de E, informeaza site-ul www.certificat-energetic.net.

Necesitatile unui chirias

Deosebit de importante de cunoscut sunt costurile efective ale proprietatii unde v-ati hotarat ca sa locuiti. Iar daca doriti ca sa fiti la curent referitor la performanta energetica dar si la eficienta casei inchiriate, este obligatoriu sa fiti deosebit de atenti la acest certificat. Insa trebuie ca sa va asteptati mereu la oarecare variatie a facturilor de energie lunare intrucat costul efectiv al respectivei proprietati a dumneavoastră este, in mare masura, in functie de numarul membrilor care locuiesc in acea casa, in functie de durata in care se face incalzirea in fiecare zi ca si in functie de schimbarile preturilor combustibililor folositi de la momentul emiterii documentului.

Alte avantaje

In paralel de cunostintele aflate despre eficienta casei proprii, puteti efectua un studiu comparativ cu alte proprietati privind economia de energie. In raportul de recomandare care va este inmanat impreuna cu certificatul energetic veti putea gasi si multe sfaturi utile privind schimbarile necesare pentru a se putea imbunatati eficienta energetica a respectivului imobil. Raportul acesta este de o deosebita importanta cand trebuie ca sa va decideti ce casa va doriti ca sa inchiriati.

Intrucat raportul de recomandare venit odata cu certificatul contine totul pentru dumneavoastră, nu va trebui sa inventati noi tehnici de renovare. In plus, veti detine si informatii estimative asupra bugetului asa puteti realiza oricare dintre imbunatatirile propuse prin interediul raportului, ca si economiile pe care le puteti avea in urma respectivelor imbunatatiri. Din informatiile prezentate in raportul receptionat impreuna cu certificatul de performanta energetica, puteti sa faceti pasi buni in timp ca sa reduceti emisiile de carbon, implicit ca sa va reduceti facturile lunare de combustibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *