LIVE ​Război în Israel: Armata israeliană a lovit sudul Fâșiei Gaza / Bombardamente și în Jenin (Cisiordania) / Șefa unei sinagogi din SUA a fost ucisă

0
1

Israelul a bombardat în primele ore ale zilei de duminică sudul Fâșiei Gaza și a anunțat că își va intensifica atacurile în nordul enclavei. Presa palestiniană a anunțat că cel puțin 11 palestinieni au fost uciși într-o lovitură israeliană în orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza, și că Israelul a bombardat orașul Rafah. Loviturile au avut loc la câteva ore după ce purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a cerut locuitorilor din Gaza să se deplaseze spre sud, departe de pericol: „Pentru siguranța voastră, deplasați-vă spre sud. Vom continua să atacăm în zona orașului Gaza și vom intensifica atacurile”.

Israelul continuă loviturile în GazaFoto: Ismael Mohamad / UPI / Profimedia

Războiul Israel-Hamas – ziua a 16-a, toate informațiile sunt LIVE pe Hotnews.ro:

08:46 Israelul a adăugat 14 comunități la planul său de evacuare în nordul țării, a anunțat duminică o declarație comună a Ministerului Apărării și a armatei. Comunitățile prezentate în declarație, care au fost aprobate de ministrul apărării Yoav Gallant, se află în apropierea Libanului și a Siriei.

08:43 Un atac israelian cu rachete a vizat aeroporturile internaționale din Damasc și Alep duminică dimineața devreme, ucigând un muncitor civil și scoțând aeroporturile din funcțiune, a anunțat presa de stat siriană.

Zborurile programate spre și dinspre aeroporturile din Damasc și Alep au fost redirecționate către Aeroportul Internațional Latakia, potrivit Ministerului Transporturilor.

Șefa unei sinagogi din SUA a fost ucisă

08:17 Preşedinta unei sinagogi progresiste din Detroit, în nordul Statelor Unite, apropiată de aleşi locali ai Partidului Democrat, a fost găsită înjunghiată în faţa locuinţei.

08:09 Israelul a lovit azi-noapte moscheea din Jenin (Cisiordania).

„Armata a efectuat un atac aerian asupra unui complex terorist aparţinând agenţilor Hamas şi Jihadului Islamic, care au fost responsabili pentru mai multe atacuri teroriste în ultimele luni şi care plănuiau un alt atac terorist iminent”, a spus armata israeliană.

07:56 ​Rusia şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a convoca o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia umanitară din Fâşia Gaza şi războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • O persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, semnalată iniţial în lista persoanelor dispărute, este ostatică în Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă seară Ministerul român de Externe.
 • Qatarul afirmă că discuţiile în curs „vor conduce foarte curând la eliberarea ostaticilor” luaţi de Hamas.
 • Armata israeliană anunță că îşi va „intensifica” bombardamentele în Fâşia Gaza începând de sâmbătă seară, în vederea pregătirii pentru următoarea fază a ofensivei.
 • Un al doilea convoi umanitar, de circa 20-30 de camioane, ar putea intra duminică în Gaza, anunță șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths.
 • Summitul de pace de la Cairo s-a încheiat fără progrese. Liderii arabi au condamnat, sâmbătă, bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, europenii au afirmat că civilii ar trebui protejaţi, dar în absenţa Israelului şi a înalţilor oficiali americani, nu a existat un acord pentru încetarea violenţelor.
 • Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat la telefon cu şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, despre situaţia actuală din Gaza.
 • Noi condamnăm și nu suntem de acord cu uciderea civililor, de ambele părți”. Cum a fost la protestul pro Palestina de la București.
 • SUA cer tuturor părţilor să lase deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah. „Îndemnăm toate părţile să lase deschis punctul de trecere de la Rafah, astfel încât ajutoarele esenţiale pentru populaţia din Gaza să poată fi livrate în mod continuu”, a declarat Antony Blinken.
 • Secretarul de stat al SUA a recunoscut existenţa unei „dezbateri interne” în Departamentul de Stat asupra poziţiei pe care administraţia Biden a adoptat-o cu privire la războiul din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.
 • ​Aproximativ 100.000 de oameni au mărșăluit sâmbătă în Londra, în semn de susținere pentru palestinieni, cerând o încetare imediată a războiului din Gaza.
 • Raid israelian în satul natal al numărului 2 din Hamas: Fratele și 9 dintre nepoții lui al-Arouri au fost arestați și a fost pus un banner cu un mesaj pentru liderul islamist.
 • Gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a cerut sâmbătă ca răniţii să fie evacuaţi din fâşie „din cauza incapacităţii” sistemului de sănătate de a-i îngriji.
 • Directorul biroului de presă al guvernului Hamas, Salamat Maarouf, a declarat că ajutorul care a intrat sâmbătă în Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, este „limitat” şi că nu schimbă „catastrofa umanitară” din enclavă.
 • Alertă de nivel maxim emisă de Israel pentru cetățenii săi: „Părăsiți cât mai repede cu putință” Egiptul, Iordania și Marocul.

—————

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here