LIVE ​Război în Israel: Granița de la Rafah s-ar putea deschide pentru cei răniți / Egiptul condamnă loviturile din Jabalia / Internetul și telefonia în Gaza sunt întrerupte

0

​Mai multe surse din regiune citate de agențiile internaționale de presă spun că granița de la Rafah s-ar putea deschide astăzi pentru a permite palestinienilor răniți grav să ajungă la spitalele din Egipt. Ministerul de Externe al Marii Britanii și-a informat cetățenii prinși în Gaza despre „rapoarte credibile” că Rafah s-ar putea deschide, dar nu a avut alte detalii. Armata israeliană a confirmat că avioanele sale au efectuat un atac marți în zona Jabalia din nordul Gazei, ucigând un comandant superior al Hamas și a provocând distrugerea infrastructurii subterane a Hamas.

Soldații egipteni stau de pază la trecerea frontierei Rafah, pe 31 octombrie 2023.Foto: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Războiul Israel-Hamas – ziua a 25-a, toate informațiile sunt LIVE pe HotNews.ro:

06:37 Forțele de Apărare Israelului anunță moartea a încă nouă soldați în lupta în nordul Gazei împotriva teroriștilor Hamas. Cei nouă aveau vârsta între 19-24 de ani

06:23 Rețelele de internet și de telefonie s-au oprit miercuri în Fâșia Gaza, a declarat agenția palestiniană de telecomunicații, aceasta fiind a doua astfel de întrerupere în Gaza în mai puțin de o săptămână.

„Ne pare rău să anunțăm că comunicațiile și serviciile de internet au fost complet întrerupte în Gaza”, a declarat Compania de Telecomunicații din Palestina (Paltel). Internetul și rețeaua de telefonie au fost tăiate complet săptămâna trecută, dar au fost restaurate în weekend.

Guvernul Hamas acuzase la acea vreme Israelul că a provocat închiderea pentru a „săvârși masacre” în Fâșia Gaza.

06:04 Presa palestiniană scrie miercuri dimineață că forțele de securitate israeliene operează în orașul Jenin din Cisiordania, unde încearcă să aresteze membri de rang înalt ai organizației Fatah.

Potrivit martorilor oculari citați de presa palestiniană, IDF a înconjurat casa secretarului general al Fatah din Jenin, Ata Abu Ramila, și cea a lui Jamaal Haweel, un alt membru cheie al Fatah din oraș.

Rapoartele au spus că au avut loc lupte de armă în alte câteva locuri din oraș.

05:00 Președintele american Joe Biden a discutat cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei „despre mecanisme urgente pentru a opri violența și a reduce tensiunile regionale”, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Cei doi lideri „au fost de acord că este esențial să se asigure că palestinienii nu sunt strămuți forțat în afara Gaza” și că Biden a „confirmat sprijinul neclintit al SUA pentru Iordania și conducerea Majestății Sale”.

01:02 Rebelii houthi din Yemen, apropiați de Iran, au promis marți că vor continua atacurile împotriva Israelului până la sfârșitul războiului acestuia împotriva palestinienilor din Hamas, afirmând că au lansat deja mai multe rachete și drone spre teritoriul israelian.

„Forțele armate yemenite (…) vor continua să efectueze atacuri cu rachete și drone până când agresiunea israeliană va înceta”, potrivit unui comunicat difuzat de televiziunea Al-Masirah a rebelilor.

00:34 Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita vineri Israelul pentru întâlniri cu membri ai guvernului de acolo și apoi va face alte escale în regiune, a anunțat marți Departamentul de Stat, în contextul conflictului dintre Israel și Hamas, potrivit Reuters.

„Secretarul Blinken se va deplasa vineri în Israel pentru întâlniri cu membri ai guvernului israelian, iar apoi va face alte opriri în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

SINTEZA ZILEI

  • Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că o cale spre o pace permanentă în Gaza trebuie să fie făcută între Israel și Hamas, susținând că este nevoie de „stabilirea unui nou mecanism de securitate în cooperare cu actorii din regiune”, potrivit presei de stat turce Anadolu.
  • Guvernul Boliviei a anunțat luni că rupe legăturile diplomatice cu Israelul. Ministerul de Externe al țării a confirmat astăzi această decizie, acuzând Israelul de comiterea de crime împotriva umanității în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza, potrivit Sky News.
  • Armata israeliană a confirmat că a bombardat marți tabăra de refugiați Jabaliya din Fâșia Gaza, afirmând că a ucis un comandant Hamas din această tabără, despre care a spus că ar fi unul dintre responsabilii pentru atacul lansat de mișcarea palestiniană împotriva Israelului la 7 octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *