LIVE ​Război în Ucraina, ziua 83: Apărătorii din Azovstal sunt evacuați, Rusia va prelua controlul total al Mariupolului / Viktor Orban spune că un „val sinucigaș” agită Occidentul

​Ofensiva rusă în Donbas se intensifică marți, ziua 83 a războiului, în timp ce Rusia amenință că va reacționa la desfășurările de „infrastructură militară” a NATO în Finlanda și Suedia, țări candidate la aderarea la Alianța Nord-Atlantică. La Bruxelles, UE încearcă să ajungă la un acord privind oprirea achizițiilor de petrol rusesc, dar Ungaria blochează această măsură, spunând că o va costa prea mult.

Soldați ucraineni trăgând cu un tun M777 primit de la americaniFoto: Twitter

Cele mai importante evenimente de marți, ziua 83 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30Recapitularea de marți dimineață a informațiilor recente privind invazia:

 • Comandamentul militar ucrainean a anunțat în noaptea de luni spre marți că misiunea de luptă din Azovstal, apărată de „eroii vremurilor noastre” în portul strategic Mariupol, s-a încheiat fiind salvați peste 260 de luptători și s-a angajat să salveze militarii încă blocați înăuntru.
 • Ucraina a spus că trupele care apără al doilea oraș ca mărime, Harkov, au respins forțele rusești și au avansat până la granița cu Rusia.
 • Nouă civili au fost uciși de atacurile rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii.
 • Orchestra Kalush s-a întors acasă după o victorie emoționantă la Eurovision. Solistul Oleh Psiuk a declarat că speră să strângă sute de mii de dolari pentru efortul de război prin vânzarea trofeului Eurovision.
 • Senatul american a aprobat un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pregătind terenul pentru un vot decisiv asupra proiectului de lege, posibil în cursul acestei săptămâni.
 • Vladimir Putin a declarat că nu există nicio amenințare pentru Rusia dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO – cea mai mare consecință strategică a războiului de până acum. Dar reacția neașteptat de calmă a președintelui rus a venit cu un avertisment că Moscova va răspunde la orice consolidare militară a noilor membri nordici ai alianței.
 • Miniștrii de externe ai UE au eșuat în efortul lor de a face presiuni asupra Ungariei pentru a ridica dreptul de veto asupra unui embargo petrolier propus împotriva Rusiei.
 • McDonald’s, a cărui sosire în Rusia a fost un simbol al sfârșitului Războiului Rece, a declarat că își va vinde toate restaurantele din această țară.
 • Renault a anunțat că vinde participația sa majoritară la producătorul auto Avtovaz unui institut științific rus, se pare că pentru doar o rublă, cu o opțiune de răscumpărare timp de șase ani.
 • Suedia va solicita aderarea la NATO, a spus luni premierul suedez Magdalena Andersson, anunțul venind la o zi de la decizia similară a Finlandei de a cere intrarea în alianța nord-atlantică.
 • Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat luni că ţara sa nu are nicio intenţie de a adera la Alianţa nord-atlantică.
 • Viktor Orban a denunţat, luni, „valul sinucigaş” care agită Occidentul şi care „experimentează marele program de înlocuire”, referindu-se la teoria potrivit căreia popoarele europene vor fi înlocuite cu imigranţi. El a vorbit de asemenea de „linia roşie” privind sancţiunile impuse Rusiei, în cadrul ceremoniei de învestire în faţa Parlamentului.

———

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *